Publicat: 8 Martie, 2019 - 13:46

Arta şi poezia sunt dintotdeauna aliaţi buni. Ambele au structură, armonie şi ritm; ambele apar din dorinţa de a crea ceva nou din familiar, de a capta o idee sau o experienţă într-un mod elocvent. România, invitată în premieră la celebrul Festival Internaţional de Poezie StAnza din Scoţia, este reprezentată prin intermediul proiectului multimedia de poezie contemporană "Polifonic", un dialog viu între cuvântul scris şi imagine.

Duminică 10 martie, curatorul proiectului Simona Nastac, poetul şi editorul Claudiu Komartin şi artista Raluca Popa se vor întâlni cu publicul festivalului într-o discuţie despre procesul de creaţie şi colaborare pentru "Polifonic", precum şi despre poezia românească contemporană. Evenimentul va evidenţia diversitatea etno-culturală din România pe scena teatrului Byre din St Andrews şi este organizat cu sprijinul ICR Londra.

Vor fi prezentate 20 de poeme de nouă autori de origini etnice diferite - Michael Astner, Andrei Dosa, Robert Gabriel Elekes, Matei Hutopila, Henriette Kemenes, Aleksandar Stoicovici, Livia Ştefan, Mihok Tamas şi Victor Ţvetov -, ilustrate cu animaţii video create de artista Raluca Popa. Animaţiile vor fi proiectate pe toată durata festivalului, cu poeme în lectura actorilor Nicoleta Lefter şi Istvan Teglas.

Înfiinţat în 1997, StAnza Poetry Festival din St Andrews (Scoţia) este recunoscut drept unul dintre cele mai importante festivaluri de poezie din Marea Britanie şi Europa. Aflat la cea de-a 22-a ediţie, cu un program eclectic ce prezintă poezia prin intermediul diferitor forme artistice, Festivalul se va derula în perioada 5-10 martie 2019 şi va reuni, la fel ca în anii precedenţi, scriitori şi artişti din toate colţurile lumii. Programul include lecturi, conversaţii, ateliere de creaţie şi masterclass-uri, filme şi proiecţii video, evenimente pentru copii, sesiuni de stand-up şi expoziţii.

Proiectul de poezie contemporană şi animaţie "Polifonic", produs în 2018 de Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, a fost prezentat, până în prezent, la Festivalul European de Poezie din Londra - ca parte a programului românesc de la London Book Fair, Brussels Poetryfest, Festivalul Internaţional de Poezie din Bucureşti şi Haus fur Poesie, Berlin.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: