Publicat: 21 August, 2019 - 13:08
Share

Târgul Internaţional de Carte de la Beijing (BIBF), ediţia a XXVI-a, s-a deschis miercuri, 21 august, cu o serie de evenimente la standul României, ţară invitată de onoare.

"China este singura ţară din lume care şi-a păstrat ADN-ul cultural. Chinezii vorbesc despre Marele Zid cultural care le-a păstrat identitatea de milenii", a spus Jidi Majia, vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor din China, în cadrul dezbaterii "Interferenţe culturale româno-chineze", care a avut loc în prima zi a târgului la standul României. La discuţii au fost prezenţi scriitorii şi traducătorii: Xu Wende, Gao Xing, Ding Chao, Corneliu Antoniu, Eugeniu Nistor, Marius Stoicescu, Corneliu Zeană.

Printre evenimentele de la Pavilionul ţării invitată de onoare a fost prezentarea cărţii "Artă românească de la origini până în prezent", de Vasile Florea, fiind semnat contractul dintre editurile Litera şi Foreign Language Teaching and Research Press pentru publicarea în limba chineză a lucrării.

La standul ţării noastre, autoarea Aura Christi şi-a lansat cartea "Geniul inimii" în limba chineză şi a vorbit despre "Orbita zeului" (ediţie bilingvă). De asemenea, publicul a asistat la un recital de poezie susţinut de scriitorii Dinu Flămând, Adrian Alui-Gheorghe, Paul Gorban, moderat de interpretul Su Yan.

Vizita înalţilor oficiali chinezi la standul României a fost condusă de Huang Kunming, membru al Comitetului Central CPC. Din parte României, sunt prezenţi pe perioada târgului, 21-25 august, Mirel Taloş, preşedinte interimar al Institutului Cultural Român, Krizbai Bela Dan, vicepreşedintele ICR, Constantin Lupeanu directorul ICR Beijing, Andrei Novac, directorul Centrului Cărţii, alături de Irina Cajal Marin, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.

Marţi, în preambulul BIBF a avut loc recepţia inaugurală la Government Guest House Diaoyutai, organizată de China National Publication Import and Export (Group) Corporation (CNPIEC ) şi de ICR Beijing pentru Târgul Internaţional de Carte de la Beijing (BIBF).

Tot în avanpremiera BIBF, a avut loc şi ceremonia de premiere a sinologilor si reprezentanţilor editurilor din întreaga lume, care prin activitatea lor au promovat cultura şi literatura chineză pe toate meridianele. Anul acesta, au fost prezenţi reprezentanţi din 15 ţări, inclusiv din România, fiind premiat sinologul român Ioan Budura.

"Anul acesta, se împlinesc 70 de ani de relaţii diplomatice între China şi România, iar cu această ocazie România a fost invitată de onoare. Beijingul în august este atât de frumos, aşa că le dorim bun venit tuturor delegaţiilor, mai ales că este singurul oraş care a găzduit Olimpiada de Vară şi va găzdui şi Olimpiada de Iarnă. BIBF a devenit în ultimii ani cel mai important târg de profil din China şi din regiune. BIBF este un promotor al culturii şi al schimburilor între edituri şi scriitori", a declarat preşedintele CNPIEC, Zhang Jichen.

Mirel Taloş, preşedinte interimar al ICR, a spus, la recepţia inaugurală a BIBF 2019: "Este o onoare pentru noi, reprezentanţi ai României, să vă fim alături în anul aniversar al celor şapte decenii de la proclamarea Republicii Populare Chineze. Pentru noi este important şi faptul că relaţiile diplomatice dintre ţările noastre împlinesc tot 70 de ani: o viaţă de om - aşa cum frumos sună o veche vorbă prin care românii exprimă bogăţia unui timp îndelungat şi plin de experienţe esenţiale şi pilduitoare. Trăinicia acestei prietenii ne conferă încredere în viitor. Avem mult de construit împreună pe Noul Drum al Mătăsii. Geografic, ne despart kilometri nesfârşiţi, dar ne apropie respectul şi dragostea pentru cultură - în sensul ei larg, care integrează nu doar artele, ci şi ştiinţa şi tehnologia, creativitatea în general".

România va fi prezentă la BIBF 2019 cu peste 600 de titluri, 40 de scriitori şi edituri la standul H01, aflat în Pavilionul W2, în zona centrală a spaţiului expoziţional.

Institutul Cultural Român, prin Centrul Cărţii şi reprezentanţa de la Beijing, va aduce în atenţia publicului iubitor de carte din China lansări, prezentări, lecturi, dezbateri, expoziţii, teatru şi muzică.

Programul participării României la BIBF 2019, stabilit prin Centrul Cărţii, a fost prezentat de Institutul Cultural Român, pe 8 august, în cadrul conferinţei de presă organizate de China National Publication Import and Export (Group) Corporation.

 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: