Publicat: 5 Decembrie, 2017 - 16:35
Share

În perioada 05-07.12.2017, la Constanța, are loc cea de-a XVIII-a Întâlnire Anuală a Șefilor Polițiilor de Frontieră/Gărzilor de Coastă din țările riverane Mării Negre, în cadrul Forumului de Cooperare la Marea Neagră.

Poliția de Frontieră Română preia, pentru un an de zile, președinția Forumului de Cooperare, aflându-se la al patrulea mandat.

La activitate participă șefii Polițiilor de Frontieră/Gărzilor de Coastă ale statelor riverane Mării Negre (România, Bulgaria, Turcia, Ucraina și Federația Rusă), însoțiți de experți naționali, delegațiile oficiale fiind primite de către inspectorul general al Poliției de Frontieră Române, chestorul general de poliție Ioan Buda.

Președinția Forumului de Cooperare la Marea Neagră va fi preluată de către Poliția de Frontieră Română, ocazie cu care inspectorul general a declarat că își propune, pe perioada mandatului de conducere a Forumului, identificarea unor noi metode de cooperare în vederea combaterii eficiente a infracționalității transfrontaliere din zona Mării Negre, cu accent pe gestionarea fenomenului de migrație ilegală.

În cadrul acestei reuniuni, delegația Poliției de Frontieră din Bulgaria a prezentat raportul de activitate și rezultatele înregistrate pe durata deținerii președinției Forumului de Cooperare la Marea Neagră în cursul anului 2017.

De asemenea, reprezentanții tuturor structurilor participante vor discuta despre dezvoltarea și implementarea unui sistem comun de prevenire pentru detectarea timpurie a activităților ilegale pe Marea Neagră, precum și despre acțiunile de cooperare propuse a se organiza în anul 2018.

Cât va deține președinția, partea română va urmări dezvoltarea unei activități intense în planul cooperării, dezvoltării și consolidării unor mecanisme eficiente de prevenire și combatere a criminalității organizate, inclusiv prin realizarea schimbului de experiență și de personal cu ocazia unor misiuni desfășurate la bordul mijloacelor de mobilitate navală.

Aceste schimburi de experiență și întrevederi desfășurate în cadrul Forumului de Cooperare la Marea Neagră reconfirmă pe deplin eforturile întreprinse pentru menținerea zonei Mării Negre într-un spațiu de stabilitate și securitate.

În anul 2006, cu ocazia celei de-a VII-a Întâlniri a Șefilor Polițiilor de Frontieră/Gărzilor de Coastă ale statelor riverane Mării Negre (R. Turcia), s-a elaborat Acordul de cooperare între Autoritățile de Frontieră/Gărzile de Coastă din statele riverane Mării Negre (Bulgaria, Georgia, Rusia, România, Turcia și Ucraina), document care consacră Forumul de Cooperare la Marea Neagră în domeniul colaborării dintre autoritățile de frontieră din țările riverane Mării Negre, obiectivul acestuia fiind să asigure desfășurarea întâlnirilor, dezbaterilor, schimbului de informații și experiență, precum și dezvoltarea ideilor și principiilor de bază ale colaborării.

Președinția Forumului este deținută anual de către fiecare stat membru, Poliția de Frontieră Română aflându-se la al patrulea mandat.

Periodic au loc întâlniri, la nivel de experți, în vederea planificării de acțiuni comune care au principal obiectiv dezvoltarea securității și stabilității în cadrul cooperării dintre statele riverane Mării Negre, prin:

? Promovarea păcii și stabilității în regiune pe baza încrederii și securității între statele riverane Mării Negre;

? Intensificarea legăturilor existente între agențiile de frontieră/gărzile de coastă pentru prevenirea migrației ilegale, traficului de droguri, substanțelor psihotrope, a substituenților și precursorilor acestora, munițiilor, explozivilor, substanțelor radioactive si otrăvitoare, precum și întărirea siguranței și securității navigației în Marea Neagră;

? Punerea bazelor cooperării în ceea ce privește protecția resurselor naturale ale Mării Negre și prevenirea încălcării regulilor privind pescuitul;

? Prevenirea poluării maritime și protecția mediului înconjurător maritim;

? Promovarea activității de cercetare științifică pe probleme de oceanografie și hidrografie în Marea Neagră.

Purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă

Subinspector de poliție

Maria Alexandra Cîrstea