8 august 2022

Poliţia de Frontieră Română, sprijinită de Europol

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Marți, 22.03.2022, la sediul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră a avut loc vizita unor delegaţii ale Europol si Comisiei Europene care si-au manifestat intenţia de a sprijini Poliţia de Frontieră Română în ceea ce priveşte gestionarea situaţiei de la frontiera cu Ucraina.

Delegaţia Europol, condusă de domnul Jean-Philippe Lecouffe, director Executiv Adjunct Operațiuni al agenţiei şi cea a Comisiei Europene, condusă de domnul Laurent Muschel, director pentru Securitate Internă a fost întampinată de către secretarul de stat al M.A.I., chestor general de poliţie Bogdan Despescu şi inspectorul general al Poliţiei de Frontieră Române, comisar şef de poliţie Ivaşcu Victor Ştefan.

La întâlnire au partipat adjunctul inspectorului general al Poliției Române, comisar şef de politie Ştefan Andrei Linţă, un reprezentant al Agenţiei Frontex, precum şefii structurilor operative specializate în supravegherea şi controlul frontierei de stat, respectiv prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Române.

Scopul vizitei a fost acela de a discuta aspectele tehnice aferente intenției Agenţiei Europol de a detașa în România guest officers[1], într-o prima etapă, ofițeri specializați în combaterea migrației ilegale și traficului de persoane, parte a Centrului European de Combaterea Migrației Ilegale, în vederea acordării de sprijin Poliţiei de Frontieră.

Actiunea se derulează, în contextul provocărilor de securitate asociate crizei umanitare de la frontiera cu Ucraina, sens în care Europol a purtat discuţii cu reprezentanţii conducerii Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră referitor la acordarea de sprijin României prin asigurarea prezenței la fața locului a unor specialiști ai agenţiei pe diverse domenii de activitate. Obiectivul principal al suportului oferit de Europol vizează consolidarea răspunsul național deja articulat la nivelul autorităților române în raport cu criza din Ucraina.