5 octombrie 2022

Poliţia: Nu le furnizaţi persoanelor necunoscute informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Poliţiştii sibieni atrag atenţia asupra solicitărilor primite telefonic de a oferi sume de bani unor persoane necunoscute sub pretextul că o rudă apropiată ar fi fost implicată într-un eveniment rutier grav şi ar avea nevoie de bani fie pentru rezolvarea situaţiei juridice, fie pentru intervenţii medicale de urgenţă. Vă rugăm insistent să nu daţi curs acestor apeluri!

Dacă primiţi o astfel de solicitare, păstraţi-vă calmul, sunaţi-vă ruda respectivă indiferent de oră, solicitaţi cât mai multe detalii despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare.

Fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil că acestea să va urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini.

Nu le furnizaţi persoanelor necunoscute informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini.

Atenţie! Persoanele vizate sunt cele de vârsta a doua şi a treia, despre care se presupune că deţin acasă sume mari de bani şi rude care nu se află în proximitatea lor.

La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sibiu, în ultima săptămână au fost înregistrate 2 astfel de fapte, ambele în municipiul Mediaş. Astfel, la data de 7 octombrie şi 11 octombrie, două persoane de sex feminin din Mediaş, în vârstă de 70 şi 82 de ani, au reclamat faptul că au fost victimele acestei metode de înşelăciune, sumele de bani puse la dispoziţia falşilor „medici” fiind de 6.500 euro, respectiv 7.000 de lei.

În ambele situaţii, în apelul telefonic efectuat, un bărbat a pretins că este medic iar fiul, respectiv nepoata victimei au suferit un accident rutier iar cheltuielile legate de intervenţia chirurgicală de urgenţă trebuie suportate de către familie. Astfel, la imobilul femeii de 70 de ani s-a prezentat un bărbat căruia aceasta i-a dat 6.500 de euro, iar femeia de 82 de ani a pus banii în cutia poştală de unde au fost ridicaţi de o persoană necunoscută.

În cauză, poliţiştii Biroului Investigaţii Criminale Mediaş au deschis dosare de cercetare penală privind săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, iar cercetările continuă sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Mediaş în vederea identificării persoanelor implicate şi aplicării măsurilor legale în consecinţă.

Comunicat de presă – Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sibiu