Publicat: 15 Februarie, 2019 - 12:37

Poliţia Română a obţinut finanţarea unui proiect european care va permite modernizarea şi îmbunătăţirea instrumentelor de lucru în investigarea activităţilor infracţionale din domeniul evaziunii fiscale, al contrafacerii de bunuri, contrabandei cu ţigări, tutun şi produse din tutun, migraţie ilegală şi a altor infracţiuni înrudite, care afectează bugetul consolidat al României şi interesele financiare ale Uniunii Europene.

Proiectul CARGOSCAN 2018 se află în faza de debut şi se derulează pe o perioadă de 18 luni. În urma semnării contractului de finanţare, bugetul alocat proiectului este de peste 1,5 milioane de euro, din care mai mult de 1,2 milioane de euro (80%) reprezintă finanţare nerambursabilă de la Comisia Europeană, prin Programul OLAF Hercule III, iar aproape 310.000 de euro (20%) este sub formă de co-finanţare şi urmează a fi susţinută de Inspectoratul General al Poliţiei Române.

În mod concret, acesta vizează achiziţia unui sistem mobil autonom pentru Direcţia de Poliţie Transporturi, care să permită scanarea vehiculelor şi containerelor în zona de competenţă din Portul Constanţa. De asemenea, proiectul mai prevede şi organizarea de sesiuni de instruire cu privire la utilizarea echipamentului, precum şi activităţi de schimb de experienţă cu structurile de poliţie din Bulgaria.

În ceea ce priveşte aspectele de ordin tehnic ale echipamentul vizat, acesta va fi utilizat la desfăşurarea misiunilor de verificare şi control în zona Portului Constanţa.

Misiunile pot fi executate atât de Poliţia Transporturi, cât şi în comun cu alte organisme de aplicare a legii din România şi din străinătate, în condiţii atmosferice variate de umiditate (fără condens) şi de temperatură (-10 grade Celsius - +40 grade Celsius), pe timp de zi şi de noapte.

Sistemul va fi compus dintr-un scaner mobil, instalat pe un autovehicul de transport, ce se poate amplasa în zonele de control şi care poate scana vehicule şi containere, în moduri diferite de operare (statică - cu sistemul fix, respectiv mobilă - cu sistemul în deplasare).

De asemenea, sistemul va avea capacitatea de penetrare a containerelor din oţel, va putea fi controlat de la distanţă, în condiţii de radiaţie profesională zero pentru poliţistul operator.

Acesta va fi dotat cu un sistem informatic de imagistică şi o aplicaţie software, instalată pe centrul portabil de comandă, pentru operarea scaner-ului, care vor realiza separarea spectrală a materialelor organice şi anorganice.

În plus, vor mai exista în dotarea Poliţiei Române un sistem de supraveghere video de înaltă rezoluţie, pentru supravegherea de la distanţă a procesului de scanare, precum şi un subsistem automatizat de protecţie a zonei de excludere.

Tot în cadrul acestui proiect vor fi organizate sesiuni de pregătire pentru 10 poliţişti-operatori ai sistemului mobil autonom de scanare a vehiculelor şi containerelor, precum şi sesiuni de schimb de experienţă, în domeniul proiectului, cu structurile de poliţie din Bulgaria, pentru pregătirea de specialitate a 50 de poliţişti.
 

Tag-uri Institutii: