29 septembrie 2022

Politică de parcare sustenabilă pentru Municipiul Iaşi

Distribuie pe rețelele tale sociale:

A.P.T.A. – Alianţa pentru Promovarea Transportului Alternativ elaborează prima politică de parcare sustenabilă a municipiului Iaşi, plan strategic realizat cu sprijinul Cercului Donatorilor Bruxelles, cu susţinerea Primăriei Iaşi şi cu implicarea unei echipe multidisciplinare de specialişti în mobilitate şi planificare urbană, marketing şi legislaţie, care va fi implementat de administraţia locală în beneficiul locuitorilor Iaşului.

Prin acest proiect dorim să contribuim la transformarea Iaşului într-un oraş mai incluziv, în care spaţiul public să devină mai bine organizat, ţinând cont de nevoile unei categorii cât mai ample de utilizatori: şoferi, pietoni, biciclişti, utilizatori de scaun rulant, persoane vârstnice sau părinţi care ies la plimbare cu copiii în cărucior.

În aceasta etapă de elaborare realizăm o cercetare calitativă cu privire la nevoile reale de mobilitate şi a problemelor conexe, astfel că invităm pe toţi locuitorii municipiului Iaşi şi ai localităţilor învecinate să ne sprijine pentru a obţine o imagine cât mai fidelă asupra obiceiurilor de folosire a parcărilor publice completând următorul chestionar https://tinyurl.com/mvj5h6v4.

Implicarea comunităţii este esenţială în această fază a cercetării. Este necesar ca în decursul săptămânii ce urmează să finalizăm acest proces şi să obţinem aproximativ 5000 de chestionare completate.

Datele colectate vor fi utilizate de specialiştii în mobilitate pentru a fundamenta o propunere sustenabilă privind parcările, care va conţine un model de cost complex, un plan de investiţii, o analiză sociologică şi un plan de marketing şi implementare. Proiectul include şi o campanie de informare a publicului şi a administraţiei publice privind importanţa şi beneficiile realizării şi implementării acestei politici strategice de parcare. Ulterior, administraţia locală va implementa etapizat această politică de parcare la nivelul Iaşului, astfel încât beneficiile să rezulte în cel mai scurt timp şi să contribuie la creşterea calităţii vieţii ieşenilor.

Manager de proiect Simona Calapodescu
Alex LUCHICI
Preşedinte A.P.T.A. Iaşi