8 august 2022

Poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Argeş au fost mesagerii lui Moş Nicolae

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Argeş au fost, astăzi, mesagerii lui Moş Nicolae. Aceştia au împărţit copiilor, dar şi conducătorilor auto din autoturismele oprite în trafic, diverse jucării, flyere şi materiale de papetărie, cu mesaje preventive.

Viaţa este în mâinile tale!, Conduceţi prudent!, Respectaţi regulile de circulaţie! – sunt câteva dintre mesajele transmise de poliţiştii rutieri, care au oprit zeci de maşini în trafic, în zona Podul Viilor din Piteşti.

De această dată, spre surprinderea şoferilor, scopul acţiunii a fost unul preventiv, de responsabilizarea a participanţilor la trafic (inclusiv copiii), pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră.

Copiii au primit în dar un ursuleţ, care să le amintească de sfaturile poliţiştilor, iar conducătorii auto, diverse materiale cu mesaje preventive.

Pentru evitarea evenimentelor rutiere, având în vedere perioada calendaristică şi apropierea sărbătorilor de iarnă, poliţiştii argeşeni vă recomandă:

– Pe timpul călătoriei cu autovehiculul, circulaţi cu viteză redusă, adaptată condiţiilor meteo-rutiere, măriţi distanţa de siguranţă în mers şi nu vă angajaţi în efectuarea unor manevre riscante în trafic.

– Atât în localităţi, cât şi în afara acestora, circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă. În cazul în care partea carosabilă este alunecoasă, pentru a încetini, trebuie folosită frâna de motor. Evitaţi acţionarea bruscă a volanului şi a frânei, şi utilizaţi cu precădere frâna de motor, pentru evitarea acvaplanării sau derapajelor necontrolate.

– Pe timp de ploaie abundentă, ceaţă, polei, sau ninsoare, este necesară utilizarea luminilor de întâlnire şi pe timpul zilei, pentru toate categoriile de drum. Atunci când vizibilitatea în oglinzile retrovizoare ale autovehiculului este redusă, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers.

– Asiguraţi-vă că instalaţiile de degivrare şi dezaburire ale autovehiculului funcţionează în parametri. În situaţia în care vizibilitatea în oglinzi este redusă din cauza ploii, lapoviţei sau ninsorii, folosirea luminilor de către toţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers.

– În cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mai mare de autovehicul, decât în condiţii normale.

-0 În condiţiile unui trafic aglomerat, condiţiile meteo nefavorabile pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile! Nu vă angajaţi în depăşirea de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate şi faceţi fiecare manevră în trafic, numai după o temeinică asigurare.

– Dacă vă grăbiţi să ajungeţi la destinaţie, nu uitaţi că timpul este preţios pentru toată lumea. Ţineţi cont că implicarea în orice eveniment rutier vă va consuma mult mai mult timp decât dacă vă deplasaţi cu prudenţă. Nu uitaţi că puteţi pune în pericol nu doar propria persoană, ci şi ceilalţi ocupanţi ai autovehiculului cu care vă deplasaţi, precum şi pe ceilalţi participanţi la trafic.

– Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi! Nu folosiţi telefonul sau alte dispozitive mobile în timp ce conduceţi, iar pentru a comunica folosiţi sistemele hands-free.

– Reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

– Pietonii sunt rugaţi să îşi ia toate măsuri de precauţie pentru a fi siguri că sunt observaţi în trafic de către şoferi. Folosiţi trotuarele, traversaţi numai prin locurile permise, şi numai după ce intenţia de a traversa a fost observată de către şoferi, iar aceştia pot opri în condiţii de siguranţă!

– Informaţii actualizate despre situaţia traficului găsiţi pe siteul oficial al Poliţiei Române, la secţiunea Infotrafic: https://www.politiaromana.ro/ro/info-trafic.