28 noiembrie 2021

Polonia și-a anunțat disponibilitatea de a închide granița cu Belarusul vecin

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Polonia și-a anunțat disponibilitatea de a închide granița cu Belarusul vecin

Premierul de la Varșovia, Mateusz Morawiecki, a subliniat astăzi că totul va depinde de acțiunile autorităților din Belarus

Polonia ia în considerare posibilitatea unor sancțiuni grave împotriva Belarusului, inclusiv închiderea frontierei, a punctelor de trecere și de tranzit comercial. Acest lucru a fost anunțat duminică de prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, la o conferință de presă comună cu șeful Guvernului estonian, Kaya Kallas.

„Luăm în considerare măsuri sub forma unor sancțiuni economice din ce în ce mai grave, inclusiv închiderea graniței polono-belaruse de către Polonia”, a spus el, subliniind că totul va depinde de acțiunile autorităților din Belarus. „Vrem să oferim [președintelui bielorus Alexandr] Lukașenko șansa de a se retrage și de a-i aduce pe migranți înapoi în țările lor de origine”, a adăugat Moravetsky, amintind că până acum Polonia a decis să închidă un singur punct de control la frontieră, în localitatea Kuznitsa.

„Dar, migranții nu s-au întors încă”, a spus șeful guvernului polonez, susținând că partea poloneză are o înregistrare video care arată cum serviciile din Belarus îi instruiesc pe migranți cum să atace forțele de securitate poloneze. „Aceasta înseamnă că acțiunile serviciilor din Belarus pot duce la o escaladare”, a adăugat Moravetsky.

„Suntem pregătiți să închidem noi puncte de trecere, să închidem oportunitățile de tranzit și comerciale pentru a exercita presiune economică”, a spus el.

„Astăzi, la granița noastră de est, granița de est a Poloniei, avem de-a face cu un nou tip de război, în care migranții sunt arme, dezinformare, avem de-a face cu un război hibrid”, a spus Morawiecki, acuzând autoritățile din Belarus și Rusia a ceea ce se întâmplă. Potrivit acestuia, pe lângă criza migrației în creștere, amenințarea la frontierele de est ale UE și NATO este reprezentată de „criza energetică provocată artificial” și de „activitatea militară în creștere a Rusiei în Ucraina”, spune demnitarul.

Ciprian Pop