Publicat: 15 Decembrie, 2013 - 15:05
Share

Poliţiştii au depistat, în ultima săptămână, 167 de infracţiuni şi au aplicat 639 de sancţiuni contravenţionale ca urmare a neregulilor constatate în cadrul activităţilor pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale asociate din tăierea, transportul şi comercializarea materialelor lemnoase şi a „Pomilor de Crăciun”. Ca măsură complementară, au confiscat, peste 3.800 de pomi de Crăciun, 650 de coroniţe de brad, peste 3.700 de kg. de cetină şi peste 920 mc. de lemn, în valoare totală de peste 380.000 de lei.

În perioada 6-13 decembrie a.c., în cadrul activităţilor desfăşurate, la nivel naţional, pentru prevenirea şi combaterea operaţiunilor cu material lemnos şi pomi de Crăciun, poliţiştii au constatat 167 de infracţiuni, dintre care 54 prevăzute de Legea nr.46/2008 – Codul Silvic.

De asemenea, în urma abaterilor depistate, au aplicat 639 de sancţiuni contravenţionale prevăzute în legislaţia din domeniul silvic, în valoare totală de 858.511 lei.

Ca măsură complementară, poliţiştii au confiscat 928 mc. material lemnos, în valoare de 178.990 lei, 3.869 pomi de Crăciun, tăiaţi ilegal din fondul forestier naţional, în valoare totală de 175.903 lei, precum şi 650 de coroniţe brad şi 3.784 kg cetină, în valoare totală de 29.592 de lei.

Reamintim faptul că, la data de 15 noiembrie a.c., a fost declanşată acţiunea naţională ,,POMI DE CRĂCIUN” pentru prevenirea şi combaterea operaţiunilor ilegale în domeniul tăierii, transportului şi comercializării acestora.

Astfel, poliţiştii de ordine publică de la inspectoratele judeţene de poliţie, sub coordonarea ofiţerilor Serviciului pentru Protecţia Fondului Forestier şi Piscicol din cadrul D.O.P.- I.G.P.R. acţionează pe drumurile publice şi forestiere, în zonele împădurite cu răşinoase, în pieţe, târguri, oboare sau alte locuri special amenajate pentru comercializarea pomilor de Crăciun.

La activităţi participă şi specialişti silvici din cadrul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice – Departamentul Ape, Păduri şi Piscicultură şi Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva.

*Poliţiştii au găsit la domiciliul unui bărbat din comuna Sâncraiul de Mureş, judeţul Mureş, depozitaţi, 400 pomi de Crăciun din specia brad, fără ca acesta să deţină acte legale de provenienţă. Faţă de cel în cauză a fost luată măsura sancţionării contravenţionale cu suma de 5.000 lei, precum şi confiscărea pomilor de Crăciun, în valoare de 14.000 lei.
*La data de 9 decembrie, poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Gălăuţaş, au depistat un bărbat din Topliţa în timp ce transporta cu o autoutilitară 125 de pomi de Crăciun, fără documente legale de transport şi provenienţă şi fără sigiliu crotaliu. A fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 2.000 lei, iar pomii de Crăciun au fost ridicaţi în vederea confiscării şi predaţi în custodie organelor silvice.

*La data de 12 decembrie, poliţişti din cadrul Secţiei nr. 4 Politie Rurală, judeţul Harghita, au depistat un bărbat care transporta 100 de pomi de Crăciun fără acte de provenienţă. Cel în cauză a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 1.000 lei şi s-a dispus confiscarea pomilor de Crăciun

*Un bărbat, din comuna Brusturoasa, judeţul Bacău, a fost depistat în timp ce transporta cu un atelaj hipo, 238 de pomi de Crăciun, fără a deţine documente legale de provenienţă şi crotalii. A fost sancţionat cu amendă în valoare de 2.000 lei, iar pomii de Crăciun au fost confiscaţi şi predaţi în custodie la un ocol silvic.

*Un conducător auto din municipiul Bîrlad, judeţul Vaslui, a fost depistat transportând 100 de pomi de Crăciun, fără documente de provenienţă, transport şi nemarcaţi. A fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 2.000 lei, fiind dispusă confiscarea pomilor de Crăciun.