Publicat: 21 Decembrie, 2018 - 13:50
Share

Pompierii au aplicat amenzi contravenţionale în valoare de peste 1,7 milioane lei. De Crăciun, zilnic, peste 5.100 de salvatori vor fi la datorie.

PREVENIRE

În scopul prevenirii evenimentelor care pot umbri sărbătorile de iarnă, IGSU a dispus unităţilor subordonate întreprinderea măsurilor suplimentare de protecţie pe linia securităţii la incendiu la obiectivele care reunesc un număr mare de participanţi.

Astfel, de la începutul lunii decembrie, inspectorii de prevenire au intensificat controalele la spaţiile de cazare, spaţii de alimentaţie publică care organizează mese festive cu prilejul sărbătorilor de iarnă de Crăciun, spaţii comerciale, tabere de copii, lăcaşuri de cult şi ansambluri mănăstireşti la care se înregistrează, potrivit cazuisticii anterioare, afluenţă mare de persoane.

În urma celor 1.564 controale pentru a verificarea respectării regulilor de prevenire a incendiilor, pompierii au constatat peste 4.300 deficienţe care ar fi putut conduce la producerea unor situaţii de urgenţă, o mare parte dintre acestea fiind înlăturate operativ chiar pe timpul controalelor. Totodată, inspectorii de prevenire au identificat 187 de spaţii care funcţionau fără autorizaţie de securitate la incendiu.

Pentru nerespectarea normelor de securitate la incendiu, au fost aplicate 567 amenzi, în cuantum de 1.776.000 lei.

INTERVENŢIE

În plan operaţional, zilnic, în perioada Crăciunului, peste 5.100 pompieri cu 2.900 mijloace tehnice vor asigura intervenţia imediată în caz de urgenţă.

Totodată, pentru răspunsul la eventuale urgenţe medicale, vor fi disponibile 414 echipaje SMURD de asistenţă medicală de urgenţă, prim-ajutor calificat şi terapie intensivă, 42 de autospeciale pentru transport personal şi victime multiple (ATPVM) şi 114 echipaje de descarcerare.

De asemenea, în minivacanţa de Crăciun, echipaje operative de pompieri şi paramedici vor fi dislocate în apropierea lăcaşurilor de cult, unde se desfăşoară slujbe religioase cu prezenţă semnificativă.

RECOMANDĂRI

Reamintim că cele mai multe incendii la locuinţe au drept cauză coşurile de fum necurăţate, instalaţiile electrice improvizate sau cu defecţiuni, precum şi mijloacele de încălzire lăsate nesupravegheate.

Pentru a preveni producerea unor incendii, nu aprindeţi artificii sau lumânări în bradul de Crăciun sau în apropierea materialelor care pot lua foc.

De asemenea, este important să nu amplasaţi bradul de Crăciun în apropierea unor surse de căldură, precum sobe, calorifere ori alte mijloace de încălzire;

În situaţia în care părăsiţi locuinţa, decuplaţi aparatele electrice, iar dacă vă cazaţi în structuri de primire turistice, familiarizaţi-vă cu traseele căilor de evacuare din incinta acestora.

Totodată, recomandăm părinţilor supravegherea permanentă a micuţilor lor, pentru a fi eliminată posibilitatea ca aceştia să utilizeze petarde, artificii sau alte obiecte periculoase.

IGSU atrage atenţia organizatorilor de evenimente cu aflux de persoane asupra principalelor aspecte pe care aceştia trebuie să le aibă în vedere, respectiv:

respectarea capacităţii maxime de utilizatori ai spaţiului în care se desfăşoară evenimentul;

asigurarea măsurilor privind evacuarea utilizatorilor în cazul producerii unei situaţii de urgenţă;

asigurarea funcţionării mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor din dotarea spaţiului respectiv;

instruirea personalului cu atribuţii în domeniul apărării împotriva incendiilor şi care asigură intervenţia la locul de muncă.

INSPECTORATUL GENERAL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ

VĂ UREAZĂ SĂRBĂTORI FERICITE ŞI LINIŞTITE!

SERVICIUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE