Publicat: 27 Iunie, 2016 - 11:16

Peste 3.000 pompieri cu aproape 1.000 mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul autorităţilor administraţiei publice locale şi populaţiei din zonele pentru care meteorologii au emis atenționări de vreme rea. 
În urma precipitațiilor din ultimele 24 ore, echipajele de pompieri au intervenit în județele Bacău, Bihor și Timiș pentru înlăturarea efectelor generate de fenomenele meteorologice. Peste 50 salvatori au acționat pentru decolmatarea fântânilor și evacuarea apei din beciurile, subsolurile și curțile inundate din cauza ploilor.
Meteorologii au emis o atenționare de Cod Galben, care a intrat în vigoare în această dimineață, la ora 10.00, cu valabilitate până mâine, la ora 18:00, fiind preconizate averse, frecvente descărcări electrice, intensificări de vânt ce vor lua şi aspect de vijelie şi pe arii restrânse grindină, în 28 de județe din țară.
Totodată, conform avertizărilor hidrologilor, începând de astăzi, de la ora 10.00, până mâine, la ora 18.00, vor fi înregistrate scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din mai multe bazine hidrografice.
În acest context, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a dispus unităților subordonate din judeţele aflate sub incidența codurilor de vremea rea adoptarea măsurilor necesare pentru prevenirea şi gestionarea producerii unor eventuale situaţii de urgenţă. 
Pompierii, alături de reprezentanți ai autorităților locale, vor executa misiuni proactive, de recunoaștere în zonele potențial a fi afectate de inundații, cu accent pe monitorizarea cursurilor și acumulărilor de apă, precum și starea lucrărilor de apărare. Totodată, recomandăm cetățenilor să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor  de scurgere pentru a facilita evacuarea normală a apelor pluviale.
Având în vedere că precipitațiile, care pe arii restrânse vor ajunge izolat la 50-60 l/mp și pot produce efecte asupra populaţiei şi mediului, în judeţele aflate sub incidenţa atenționării, s-a dispus asigurarea rezervei de personal și activarea, la nevoie, a grupelor operative pentru intervenţia imediată.
Pentru prevenirea situațiilor ce pot pune în pericol siguranța comunităților, inspectoratul general recomandă populației din județele unde sunt prognozate intensificări ale vântului să-și ia măsurile necesare pentru a limita posibilele pagube cauzate de acest fenomen, cunoscând că în astfel de situații există riscul prăbușirii de arbori sau panouri publicitare, ori desprinderi de elemente ale acoperișurilor imobilelor. De asemenea, recomandăm cetățenilor parcarea autoturismelor în zone ferite, pentru limitarea posibilele pagube.
Evoluţia fenomenelor meteorologice periculoase va fi permanent monitorizată prin Centrul Operaţional Naţional al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
BIROUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE