Publicat: 2 Martie, 2013 - 11:46
Share


Singurul conflict dintre premierul Victor Ponta și președintele Traian Băsescu este reprezentarea României la Consiliul European, spune însuşi Ponta, precizând că șeful statului nu a încălcat acordul de coabitare prin declarațiile făcute sau scrisoarea pe care i-a adresat-o acestuia și președinților Camerelor.

 Ponta afirmă că poziția oficială a României a fost ca aderarea la Schengen să nu aibă legătură cu raportul Mecanismului de Cooperare și Verificare, însă, în ultima scrisoare oficială, Traian Băsescu cere chiar acest lucru.

„Traian Băsescu nu a încălcat atribuțiile acordului de coabitare, care este într-un fel un angajament doar al meu și al lui, nu al lui Antonescu sau altora. Se specifică acolo că fiecare își va îndeplini doar atribuțiile care îi revin prin funcție și să nu intrăm unul peste altul, să ajungem la o criză ca cea de anul trecut. A fost nevoie de un acord scris pentru că credibilitatea ambilor a impus acest lucru după momentele dificile. Președintele poate să spună ce vrea, nu mă deranjează foarte tare, ați observat că eu nu spun niciodată nimic despre președinte, dar reacționez imediat după. Dacă el dă o lovitură, dau și eu una înapoi, nu suntem ca în creștinism. Băsescu nu a făcut nimic care să încalce atribuțiile mele ca prim-ministru, iar eu n-am făcut nimic să-i încalc atribuțiile de președinte. Singurul domeniu în care nu ne-am înțeles și nici Constituția nu a fost clară a fost reprezentarea la Consiliul European”, a spus Victor Ponta, vineri seara, la B1 TV.

Premierul a precizat, însă, că acest conflict între premier și președinte va dura până toamnă, până în momentul în care va fi modificată Constituția.

„Eu voi cere de fiecare dată mandat să merg la Consiliu, dacă va vrea să mi-l dea, bine, dacă nu, nu. Eu deocamdată voi cere mereu să merg, și la cel din martie, dar din toamnă, când va fi modificată Constituția, primul-ministru la reprezenta România la Consiliul European. Până atunci acesta va fi singurul punct în care ne călcăm pe picioare. ”, a completat Victor Ponta.

Premierul a adăugat că nu se bucură de decizia lui Traian Băsescu de a rămâne în politică după terminarea mandatului de președinte, dar a specificat că PSD-ul și PNL-ul au luat în considerare acest lucru pentru strategia pe termen lung și scurt.