Publicat: 22 Noiembrie, 2013 - 11:28

Premierul român Victor Ponta a declarat într-un interviu acordat agenţiei chineze Xinhua că vizita premierului chinez Li Keqiang în România, care începe luni, 25 noiembrie, cu ocazia celei de-a treia ediţii a Summitului de Cooperare China–Europa Centrală şi de Est, va fi una istorică şi va consolida relaţiile de cooperare dintre cele două părţi.

„Vizita în România a premierului Li Keqiang va fi una istorică. Faptul că şefii de guverne din 16 ţări central şi est-europene vor veni la Bucureşti pentru întâlnirea cu premierul chinez reprezintă dovada voinţei puternice a acestor ţări de a-şi întări legăturile de prietenie cu China şi de a-şi intensifica rapoartele de cooperare economică reciproc avantajoase “, a declarat Victor Ponta pentru Xinhua.

Investitorii chinezi care vor veni la Bucureşti alături de premierul Li Keqiang şi-au anunţat intenţia de a face comenzi anuale de import de pe piaţa românească pentru 3 milioane de porcine, 3 milioane de ovine şi 500.000 de capete de bovine.

Valoarea de piaţă a unui asemenea număr de animale se ridică la un miliard de euro, conform calculelor ZF.

„Interesul Chinei este acela de a stabili aici o bază de export (spre econo­mia asiatică - n.red.). Dacă ne organizăm putem avea capacitatea de a exporta şi dacă avem piaţa chineză putem dezvolta producţia şi vom scăpa de ofertele din prezent la preţuri reduse pentru ovine sau pentru bovine. O astfel de construcţie ar putea fi un punct esenţial pentru dezvoltarea agriculturii. Există interes de asemenea şi pentru cereale“, a declarat joi Achim Irimescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii.

Cerinţele de export de 3 milioane de porcine înseamnă două treimi din efectivul local, cele 3 milioane de ovine înseamnă 20% din totalul intern, iar cele 0,5 milioane de vaci acoperă o pătrime din şeptel.

„China este interesată ca şi statul să se implice în acest proiect de export, ceea ce înseamnă că trebuie stabilite parteneriate public-private“, a arătat Irimescu la un seminar pe teme economice organi­zat de Business Mark.

Secretarul de stat a spus că autorităţile de la Beijing vor facilita investitorilor locali obţinerea de credite prin băncile chineze astfel încât ei să dezvolte două ferme de scroafe de câte 25 de milioane de euro fiecare.

Guvernul Romaniei va organiza pe data de 26 noiembrie 2013, la Bucuresti, Întâlnirea prim-miniştrilor din China-Europa Centrala şi de Est şi Forumul Economic China-Europa Centrala şi de Est.

Premierul Victor Ponta a anunţat miercuri că la începutul săptămânii viitoare vor avea loc, la Palatul Parlamentului, trei mari evenimente: vizita oficială a premierului Chinei la Bucureşti, summitul liderilor de Guvern Europa Centrală și de Est-China şi forumul economic şi comercial China-Europa Centrală şi de Est.

Premierul a specificat că premierul chinez Li Keqiang va ajunge luni la Bucureşti împreună cu aproximativ 300 de oameni de afaceri din China. Vizita premierul chinez are loc în contextul reuniunii premierilor a 16 ţări central şi est-europene care va avea loc la Bucureşti.

"Este o reuniune politică la cel mai înalt nivel şi faptul că Bucureştiul, şi Guvernul României, este organizator, este o oportunitate extraordinară pentru a dezvolta atât relaţiile noastre cu China, cât şi relaţiile noastre regionale. Cu această ocazie se va evalua stadiul de implementare a propunerilor cooperării între ţările Europei Centrale şi de Est şi China, stabilite la Varşovia, şi vor fi identificate proiecte de cooperare în domenii precum energia, agricultura, infrastructura, IT şi turism. (...) Şi-au confirmat participarea în jur de 1.000 de oameni de afaceri, 300 din China, 400 din România şi 300 din celelalte ţări din Europa Centrală şi de Est. Din câte ştiu avem cereri de acreditare de la peste 400 de jurnalişti la nivel internaţional. Şi, aşa cum spuneam, domeniile importante de dezvoltare a cooperării economice sunt agricultura, infrastructura, transporturi, IT, turism şi energie", a declarat premierul Victor Ponta.

După reuniune va avea loc Forumul Economic China-Europa Centrala si de Est unde şi-au confirmat participarea circa 1000 de oameni de afaceri. Premierul a spus că la aceste evenimente vor fi semnate mai multe memorandumuri privind investiţii importante şi contracte comerciale dintre România şi China. De asemenea, premierul român va avea întâlniri bilateriale şi cu premierii altor ţări din regiune.

Totodată, Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru Energie, şi Administraţia Naţională pentru Energie din China vor încheia un memorandum cu privire la cooperarea în proiecte de energie nucleară. Cele două guverne vor mai semna un acord referitor la înfiinţarea reciprocă de institute sau centre culturale.

La Forum sunt aşteptaţi peste 300 de oameni de afaceri chinezi, din domeniile: energie, agricultura, turism, IT&C şi infrastructura, care şi-au manifestat interesul de a se întâlni cu oameni de afaceri români.

Evenimentele în format China - Europa Centrală şi de Est se vor desfăşura la Palatul Parlamentului.