Publicat: 23 Decembrie, 2012 - 13:13
Share

Premierul Victor Ponta a semnat, în prima şedinţă a noului Guvern, o primă ordonanţă de urgenţă care prevede, printre altele, restructurarea Ministerului Administraţiei şi Internelor. Astfel, serviciul secret al MAI, fosta unitate "Doi şi-un sfert", iese de sub controlul direct al ministrului de Interne şi intră în puterea instituţională directă a premierului.

Potrivit Articolului 22 al ordonanţei de urgenţă, DGIPI va fi restructurat în aşa fel încât să devină un departament în cadrul MAI, care va fi coordonat de un secretar de stat şi de doi subsecretari de stat. Dacă până în acest moment, conducerea DGIPI era numită direct de către ministrul de Interne, acum aceştia vor fi numiţi în funcţie şi destituiţi direct de premier.

Serviciul secret al MAI face parte din Comunitatea Naţională de Informaţii, alături de SRI sau SIE. DGIPI se ocupă în special de strângerea informaţiilor despre grupuri infracţionale organizate, dar are şi rolul de a proteja angajaţii, structurile şi informaţiile MAI, ceea ce implică şi activităţi de anticorupţie internă.

Citeste aici ordonanţă de urgenţă a Cabinetului Ponta 2