Publicat: 26 Februarie, 2013 - 16:19
Share

Primul ministru Victor Ponta le-a transmis, luni, beneficiarilor contractelor de finantare aferente POSDRU, o scrisoare în care îi anunţă că autoritatea de management a achitat, joi şi vineri, peste 900 cereri de rambursare şi că în martie vor fi verificate şi plătite toate cererile aflate în întârziere.

Cererile de rambursare achitate depăşesc 330 milioane lei ca valoare cumulată şi au fost decontate pentru circa 800 beneficiari ai Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

Prin deblocarea programelor UE, rata de absorbţie a fondurilor europene din cadrul POSDRU a crescut de la 7,73% în decembrie 2012 la aproape 12% în prezent, se arată în scrisoare premierului.

De asemenea,  premierul asigură că Guvernul va susţine toate proiecte "corecte" derulate în prezent şi în viitor prin programe europene.
 
Plăţile aferente POSDRU au fost suspendate în vara anului trecut, pentru nereguli identificate în atribuirea anterioară şi derularea unor proiecte.
 
La începutul lunii februarie, reprezentanţii Uniunii Europene au decis deblocarea POSDRU şi reluarea plăţilor către România, în urma misiunii de audit organizată în perioada 29 ianuarie-1 februarie 2013.
 
  În acest context, Comisia Europeană a reluat plăţile către România, pentru cererile de rambursare transmise în luna decembrie 2012, în valoare de 148 milioane de euro, dar cu aplicarea unor corecţii financiare temporare de 25%.

Premierul Victor Ponta i-a felicitat atunci pe miniştrii Muncii şi Fondurilor Europene pentru deblocarea POSDRU şi le-a cerut să continue cu întărirea regulilor de control, arătând că vor exista "nemulţumiri la beneficiari", dar Guvernul nu poate risca o nouă blocare a POSDRU pentru că unii s-au "lăcomit".