Publicat: 22 Ianuarie, 2013 - 12:26
Share

Premierul Victor Ponta a participat la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii unde s-a întâlnit cu membrii Secţiei pentru procurori. Ponta a spus că Executivul nu se va implica în alegerea conducerii CSM şi că justiţia trebuie să fie independentă de zona politică.

”Nu dorim să ne implicăm, nu ne-am implicat, nu ne vom implica. (...) Judecătorii sunt singurii care işi aleg membrii CSM şi niciun om politic care spune ca vrea sa-i ajute nu îi ajută”..., a susţinut premierul care a adăugat referitor la statut că procurorii trebuie să rămână magistraţi şi să fie cu adevarat independenţi.

Judecătorii şi procurorii ştiu să se lupte singuri pentru independenţa lor şi niciun om politic care spune că vrea să îi ajute, de fapt nu vrea să îi ajute. Eu am venit (la CSM, n.r.) să spun un singur lucru: Guvernul şi, sigur, vorbesc şi ca lider politic, nu ne implicăm în niciun fel, nici nu vrem să îi ajutăm, nici nu vrem să îi încurcăm, ştiu ei mai bine ce au de făcut şi sunt responsabili în faţa propriilor colegi, judecători şi procurori, de ceea ce au de făcut în calitate de membri ai CSM", a mai declarat Ponta.

Ponta le-a transmis membrilor CSM să nu politizeze disputa dintre membrii Consiliului şi că Statutul procurorului trebuie clarificat în Constituţie.

Ponta a spus că ar trebui clarificat la Statutul procurorului este ideea de subordonare ierarhică faţă de procurorul general.

Sa nu mai existe control ierarhic sa nu mai existe impresia că cel care numeşte procurorul general controlează procurorii, a arătat Ponta.