Publicat: 7 Februarie, 2013 - 16:29
Share

Problema aderării la Schengen reprezintă o problemă a României şi preşedintele Traian Băsescu trebuie să gândească în aceşti termeni, a apreciat joi premierul Victor Ponta.

Ponta a făcut referire la declaraţiile şefului statului conform cărora opţiunea sa este ca, înainte de a trimite o scrisoare în care România să ceară intrarea în spaţiul Schengen, ar trebui să arate că a înţeles "mesajele Uniunii Europene în ceea ce priveşte statul de drept".

"Vorbim de mere sau de pere? Că noi vorbeam de Schengen şi de Schengen, inclusiv preşedintele Barosso, preşedintele Van Rompuy consideră că România trebuie să intre în Schengen. Dacă dl. Băsescu nu e de acord, şi dl. Băsescu a zis doar că nu intrăm în Schengen, să spună, nu e nicio supărare, suntem un stat de drept şi fiecare are dreptul la opinie. Dar ne aflăm într-o situaţie ciudată, în care preşedintele Comisiei Europene şi Consiliului European sunt de partea României, să intrăm în Schengen, iar dl. Băsescu spune cumva că nu trebuie să intrăm în Schengen. Poate se lămureşte domnia sa dacă e bine sau dacă se bucură cumva că nu intram în Schengen şi o să fie o problemă pentru Guvern. N-o să fie nicio problemă pentru Guvern, e pentru România. Dar cred că trebuie să se gândească la România, asta-i tot", a declarat şeful Executivului la Palatul Parlamentului.
 
El a reafirmat că scrisoarea sa către şefii de stat şi guvern din UE prin care le cere sprijinul privind aderarea ţării noastre la Schengen urmează să fie trimisă.
 
"O trimitem noi, eu, pentru şefii de guvern. Însă, imediat acolo unde s-a spus, şi la Berlin, şi la Londra şi la Paris, că de fapt e o bătălie internă şi că de fapt Guvernul vrea în Schengen şi preşedintele nu vrea în Schengen, faptul că nu apar ambele semnături, n-am spus eu asta, au spus-o oamenii preşedintelui Băsescu că nu ştiu ce se întâmplă în România, sigur că va spune şi cancelarul german şi primul-ministru olandez că dacă nu vrea preşedintele să semneze scrisoarea ca România să intre în Schengen înseamnă că ştie el ceva de ce nu vrem să intrăm. Foarte ciudat. Sper ca lucrurile astea să se lămurească atunci când preşedintele se întoarce de la Consiliu. Aici vorbim de România. Ideea 'dacă nu intrăm în Schengen pierde Guvernul' mi se pare copilărească", a spus premierul Ponta