7 decembrie 2021

Popularitatea lui Macron în rândul tinerilor a scăzut după înăsprirea măsurilor de carantină

Macron presedinte Franta
Distribuie pe rețelele tale sociale:

 Anunțul președintelui francez Emmanuel Macron cu măsuri de înăsprire pentru combaterea epidemiei de coronavirus a provocat o scădere accentuată a popularității sale în rândul tinerilor. Acest lucru este dovedit de rezultatele unui sondaj lunar realizat de Ifop, comandat de săptămânalul parizian Le Journal du Dimanche și publicat in acesta duminică. Aceste măsuri includ vaccinarea obligatorie a personalului medical, utilizarea sporită a permiselor sanitare, fără de care accesul la cinematografe, concerte, cafenele și restaurante, muzee și supermarketuri va fi acum imposibil.

Nemulțumirea tinerilor față de liderul țării a crescut cu 13 puncte procentuale, iar în grupul de respondenți cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani la nivelul de 51%. Acțiunile lui Macron, care, în special, susține demiterea celor care nu au fost vaccinați, sunt condamnate de 68% dintre persoanele din grupa de vârstă de la 25 la 34 de ani și 66% dintre respondenții din grupul de la 35 la 49 de ani.  În ambele cazuri, o creștere a nemulțumirii a fost observată cu 7 puncte procentuale. În același timp, respingerea măsurilor în rândul meșterilor și lucrătorilor din comerț este foarte vizibilă – a crescut cu 15 pp și este de 70%. În cercurile de proprietari de firme și întreprinderi, numărul persoanelor nemulțumite a crescut cu 13 puncte procentuale (67%), în timp ce printre straturile medii ale populației, în special angajații, indicatorul au crescut cu 11 puncte procentuale (68%), în rândul lucrătorilor, nemulțumirea a crescut cu 8 pp (74%).

În termeni politici, cele mai negative evaluări ale măsurilor lui Macron vin din zona susținătorilor partidelor de extremă stângă și extremă dreaptă o creștere a indicatorului cu 21 de puncte procentuale, respectiv 6 puncte procentuale.

Numărul nemulțumiților față de premierul Jean Casteks a crescut, de asemenea,  cu 3 pp (60%).

Sondajul a fost realizat online și telefonic în perioada 13-15 iulie, pe baza unui eșantion reprezentativ de 984 de persoane. Proiectul de lege privind noile măsuri va fi prezentat luni într-o ședință a Consiliului de Miniștrii și va ajunge in parlament la jumătatea săptămânii.

Ciprian Pop