27 octombrie 2021

Porcii!

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Cînd mă pregăteam să scriu despre congresul de alegeri al PNL cu adunătura nesanitară de 5.000 de oameni, impresionat pînă la înjurături de încurajarea președintelui Iohannis de la New York, încep să mă sune telefoanele de la Orăștie.

– La ăia de la Landbruk  de la Turdaș le mor porcii și vor să-i îngroape în pășunea satului. Între Mureș și DN 68, nu departe de autostradă, în mijlocul pajiștii comunale, vor să îngroape 10.000 de porci.
O femeie revoltată, aproape isterică în disperarea ei, a făcut rost de telefonul meu și îmi cere o mînă de ajutor. A postat despre pericol și pe „Orăștie, te iubesc” dar de acolo ajunge mai mult la românii plecați în Spania, Italia, Grecia și Germania.

Mă sună și pictorul Mircea Zdrenghea. De cîțiva ani se străduiește să recupereze case de lemn părăsite din Munții Apuseni și să le reconstruiască aproape de Valea Mărtineștilor și a Turdașului, într-un fel de sat etnografic transilvan. Acum vor îngropa 5.000 sau 10.000 de porci în apropiere. Pe acolo vor umbla și turmele de oi. Acolo ajung și turiștii. La cîteva sute de metri. Pe lîngă acest cimitir animalier uriaș, turiști, călători și localnici se vor ține de nas. Vor trece și cu batista la gură. Sau mai rău.

Încerc să-i îndemn să meargă la primărie. PRIMĂRIA de la Trudaș ar fi aprobat îngroparea porcilor în mijlocul pășunii. Aproape de oraș, de obiective turistice ale Orăștiei, de Mureș, de sate și de autostradă. Nu care cumva cei de la firma Landbruk SRL din Turdaș să cheltuie prea mult cu transportul porcilor la distanță.
– Să sunați la prefectură!
– Prefectura prin Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a aprobat îngroparea porcilor! La cine să ne plîngem?

Caut numere de telefoane de pe la televiziuni. Ca un făcut, nu răspunde nimeni. De fapt, nu interesează decît politica și vedetele. Dacă aș fi avut o știre legată de congresul liberalilor sau măcar al USR-ului! Unii îmi spun că nu au corespondent în zonă. Poliția nu se bagă. Actele sunt în regulă. Mai degrabă ar fi gata să-i alunge pe cei care nu sunt de acord cu cimitirul animalier improvizat.
Ce dacă îngroapă porcii? Ce dacă pute a rahat de porc pînă aproape de Deva și pînă spre Sebeș? Să trăiască dezvoltarea și producția de carne pentru export!
– Ajutați-ne, ajutați-ne, domnule Nistorescu!
– Sunați la Ministerul Mediului. Ar trebui să-i oblige să incinereze la un crematoriu! Acolo este mult prea aproape de sate și de orașe, de traficul rutier și de calea ferată.

Uriașul cimitir improvizat pentru purceii contaminați cu pesta africană urmează să funcționeze la cîțiva kilometri de satul copilăriei mele. La cîțiva kilometri, una de alta funcționează două crescătorii de porci. Cînd pute de la una, cînd de la cealaltă. Sunt socotite că ar aparține unor politicieni. De regulă, sunt puse pe seama cui este la modă în topul înjurăturilor.
La televizor se difuzează o coloană sonoră veche cu vocea lui Ion C. Brătiannu cu „Nevoile vitale ale întemeierii și dezvoltării statului român”.

Ion I.C. Brătianu a fost un stîlp de politică, de partid și de stat. Ținea o fermă mare la Florica (jud Argeș) și se îngrijea de animale ca de ochii din cap.
Doar n-o să apelez la liberali. Vor fi crezînd că îmi bat joc de ei. De porci îmi arde mie cînd ei își aleg conducerea? Îngroparea porcilor este una, alegerea liberalilor, altceva!

Poate cineva, de oriunde, din guvern, de la Mediu, de la Garda de mediu, de la Inspecția Sanitar-Veterinară, de la poliție, de la inexistentul „Comitet național pentru apărarea bunului simț” să sară în apărarea localnicilor și să blocheze această aberație?
Adică îngroparea a mii de porci sub nasul politicienilor, al localnicilor, al autorităților?
Ca să vezi, porcii dracului, ce belea pot face!!