8 august 2022

Postul Crăciunului: ce mănânci și ce gândești

POST CRACIUN
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Duminică, 14 noiembrie, este lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului. De mâine, luni, 15 noiembrie, bucatele ”de dulce” sunt oprite de la masa creștinului ortodox până la Crăciun. Cu excepția dezlegărilor la pește – destul de multe, în acest post mult mai îngăduitor decât Postul Paștelui. Numai că adevăratul post nu ține doar de dietă, ci și de înfrânarea de la păcate mult mai grele decât abaterile culinare.

Ce se înțelege prin post

  • Postul trupesc presupune abținerea de la mâncare de dulce (carne, ouă, lactate, grăsimi animale), de la vin (alcool în general), de la fumat și de la relații intime. Că postul trupului îl ajută să elimine toxinele acumulate prin alimentația excesivă este de mult dovedit științific. Sunt la modă (”redescoperite”, de către nutriționiști, după un exercițiu de mii de ani) și posturile totale: nu se mănâncă și nu se bea nimic de la 12 noaptea din ziua precedentă până la 12 noaptea din ziua următoare. O cură de detoxifiere dură, dar benefică.
  • Postul duhovnicesc. Și mai importantă este abținerea de la a face rău cu gândul, cu vorba și cu fapta. ”Păcatele ne îmbolnăvesc. Desfrâul, mânia, ura, lenea, grijile inutile, trufia și lăcomia ruinează bietul nostru organism. Pentru a te vindeca trebuie să practici virtuțile creștine: înfrânarea, castitatea, iubirea, munca ordonată, blândețea, răbdarea, smerenia, credința și nădejdea” (”Carte de căpătâi” – Mănăstirea Bârsana, 2006).

Autoterapie prin fapte și gânduri bune

”Gândurile negative, pesimiste atrag supărările, dar un gând bun este de ajuns pentru a te echilibra”. Acest exercițiu de echilibrare mentală și sufletească dă esența Postului Nașterii Domnului. Și a ideii de post în general. Postul trebuie să fie o perioadă de liniștire interioară, de ”alungare a duhurilor necurate, a feluritelor tulburări, pentru izbăvirea de necazurile și nefericirile actuale, pentru izbăvirea de păcate și pentru sănătate, pentru spor în familie”. Și pentru încetarea vrajbei dintre noi – ”boala” cea mai grea a timpului pe care îl trăim.

De ce să postești luni, miercuri și vineri

Pe tot parcursul anului creștinul ortodox este chemat să țină post în fiecare zi de miercuri și vineri. ”Miercuri postim pentru că este ziua în care Iuda l-a vândut pe Iisus, iar vinerea pentru că atunci a murit pe cruce Domnul nostru Iisus Hristos pentru păcatele noastre cele multe. În plus, pentru sporul casei și pentru sănătate se ține post în ziua de luni”.

Posturile negre (ajunările)

Se fac:

  • Luni – pentru orice dorință (căsătorie, serviciu, examene, pentru copii, înțelegere în căsnicie etc.).
  • Miercuri – pentru învinuiri pe nedrept la serviciu sau acasă, pentru judecăți și limpezirea situației, pentru scoaterea la iveală a adevărului.
  • Vineri: pentru farmece, boli, blesteme și dușmani și, în general, pentru iertarea păcatelor celor vii și morți din neamurile noastre.

Sursa foto: Arhivă

Articol de Gabriela Boceanu