13 august 2022

Potrivit aplicației Flightradar 24, Nancy Pelosi zboară spre Taiwan. Președintele Camerei Reprezentanților a Statelor Unite, Nancy Pelosi , este programată să sosească marți în Capitala Taiwanului. Avionul ei este deja în drum spre Taipei

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Potrivit aplicației Flightradar 24, Nancy Pelosi zboară spre Taiwan. Președintele Camerei Reprezentanților a Statelor Unite, Nancy Pelosi , este programată să sosească marți în Capitala Taiwanului. Avionul ei este deja în drum spre Taipei

Conform datelor serviciului de urmărire Flightradar24, zborul doamnei Pelosi ar trebui să sosească în Taiwan la ora locală 10:44 a.m. (la 17:44, ora Bucurestiului). Acest lucru este raportat de „European Truth”.

Unele publicații taiwaneze au relatat despre pregătirile pentru primirea delegației americane și punerea în alertă a armatei taiwaneze.

Taiwanul a pus armata în alertă maximă . Ministerul Apărării Naționale din Taiwan a anulat concediul unor ofițeri și soldați și a mobilizat forțele de apărare aeriană. O astfel de mobilizare are loc în legătură cu creșterea anxietății cu privire la o posibilă vizită a președintelui Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, pe insulă. Anterior, presa taiwaneză a raportat că Pelosi va zbura probabil către Taiwan în seara zilei de 2 august.

Anterior, liderul chinez Xi Jinping a spus că SUA se amestecă în afacerile Taiwanului. Beijingul vede insula ca pe teritoriul său. El l-a avertizat pe președintele american Joe Biden împotriva „jucării cu focul” .

Dacă Taiwanul își declară independența, China nu va ezita să înceapă un război, a declarat ministrul chinez al apărării, Wei Fenghe, în iunie .

Toate discuțiile si speculațiile din ultimele zile cu privire la călătoria președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, în Taiwan s-au redus la o singură teză: „Sunt gata Statele Unite pentru un război major?” Este aceasta într-adevăr o parte din pregătirea pentru un mare război? De ce credem că Washingtonul nu vrea/nu se poate juca cu formate hibride și provocări informaționale? China a făcut acest lucru cu destul de mult succes în ultimele decenii – iar „colegii” lor americani au avut destul timp să învețe.

Potrivit rapoartelor din presa americană, a existat o declarație oficială a lui Pelosi despre dorința ei de a vizita Taiwanul, ca parte a turneului ei asiatic. Americanii și-au concentrat eforturile diplomatice asupra Chinei și Indiei în ultimele luni. Acest lucru este necesar pentru strategia lor în mai multe dimensiuni: pe de o parte, stabilirea unei noi bipolarități necesită noi reguli de joc și control reciproc constant prin instrumente diplomatice și, pe de altă parte, o strategie de succes în relațiile cu Delhi și Beijingul permite izolarea mult mai eficientă a Rusiei și a Iranului. China a început recent să adopte din nou postura și să întârzie negocierile.

Anul acesta, Joe Biden a început deja o escaladare destul de semnificativă în problema Taiwanului. Să ne amintim, cel puțin, discursul său din Coreea de Sud, unde a spus fără echivoc că „SUA vor apăra Taiwanul”.

Statele Unite practică o așa-zisă diplomație de „ambiguitate strategică” cu privire la Taiwan, constând în recunoașterea unui singur guvern chinez, cel al Beijingului, continuând să ofere sprijin decisiv Taipeiului, in paralel, dar abținându-se să spună dacă ar apăra sau nu insula militar în cazul unei invazii. John Kirby a reiterat că această politică rămâne neschimbată.

La rândul său, guvernul taiwanez s-a abținut să comenteze vizita lui Nancy Pelosi. Premierul Su Tseng-chang nu a confirmat vizita la întrebarea reporterilor, dar i-a mulțumit lui Nancy Pelosi pentru sprijinul acordat.

Cei 23 de milioane de taiwanezi trăiesc sub amenințarea constantă a unei invazii a Chinei, această teamă crescând de la ascensiunea la putere a președintelui Xi Jinping.

Sursa foto wikipedia- Președintele Camerei Reprezentanților a Statelor Unite, Nancy Pelosi
Ciprian Pop