20 septembrie 2021

Potrivit mai multor surse media, șeful serviciului de informații sud-coreean ar pregăti vizita Papei în Coreea de Nord

Papa Francisc
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Șeful serviciului de informații sud-coreean, NIS,  Park Chi Won lucrează la o posibilă vizită a Papei Francisc în RPDC , a informat marți agenția de știri catolică Fides, citând surse care au participat la o slujba catolică în orașul sud-coreean Mokpo, cu o zi înainte.
Potrivit Fides, Park Chi Won însuși a spus că a avut unele contacte în această privință, inclusiv cu Nunțiul Apostolic (Ambasadorul Vaticanului ) în Coreea de Sud, Arhiepiscopul Alfred Xerb, care a fost mult timp secretarul personal al Papei Francisc, de asemenea. La fel ca și cu Arhiepiscopul Gwangju Kim Hee Jong, care prezidează Conferința Episcopilor Catolici Coreeni.

Park Ji Won a declarat că agenția pe care o conduce „a jucat un rol fundamental în organizarea primului summit între liderii sud-coreean și nord-coreean, în iunie 2020”. Deminitatul de  Seul el a funcționat ca secretar al președintelui sud-coreean, Kim Dae-Jung, și a fost implicat activ în pregătirea unei întâlniri cu participarea șefului său și a fostului lider al RPDC, Kim Jong Il .

„Împreună cu toți credincioșii coreeni, exprimăm speranța că, dacă este voia Lui Dumnezeu, Papa Francisc va putea vizita Coreea de Nord pentru a începe o nouă eră de pace si unitate în numele Evangheliei. Ar deveni un moment plin de și binecuvântare pentru întreaga peninsulă „, – a spus în acest sens, directorul agenției Fides și secretarul general al Uniunii Pontificale Misionare, preotul vietnamez, Ding An Nue Nguyen.

La începutul lunii octombrie 2018, un reprezentant oficial al administrației prezidențiale sud-coreene a anunțat că în timpul vizitei sale la Vatican, Președintele Republicii Coreea Moon Jae-in va transmite Papei Francisc o invitație orală din partea liderului RPDC, Kim Jong-un, de a vizita Phenianul .

Liderul sud-coreean a cerut Papei să se întâlnească cu liderul RPDC
După o conversație privată între președinte și Pontif, în 18 octombrie, secretarul de stat al Sfântului Scaun, cardinalul Pietro Parolin, a confirmat disponibilitatea Papei Francisc de a vizita RPDC. Potrivit acestuia, președintele sud-coreean a anunțat „interesul liderului nord-coreean în vizita Papei la Phenian, iar Papa și-a exprimat disponibilitatea”. Parolin a clarificat, de asemenea, că nu s-a vorbit despre momentul unei posibile vizite, deoarece a fost doar primul contact cu privire la această problemă.

Ciprian Pop