10 august 2022

Potrivit unui ordin al ANRE , în anumite condiții, distribuitorii trebuie să plătească celor afectați de penele de curent despăgubiri de până la 300 de lei

bec energie-foto protv
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Potrivit unui ordin al ANRE , în anumite condiții, distribuitorii trebuie să plătească celor afectați de penele de curent despăgubiri de până la 300 de lei

Miercuri a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul nr. 46 / 2021  privind aprobarea Standardului de performanță pentru serviciul de distribuție a energiei electrice și care include si întreruperile scurte de curent ( între trei secunde și trei minute)

Consumatorii afectati de penele de electicitate pot primi de la distibuitori

pentru înaltă tensiune: 300 de lei – în cazul în care apar peste 10 întreruperi pe an;

pentru medie tensiune: 10 lei – în cazul în care apar peste 10 întreruperi/ săptămână în mediu urban și 20 de întreruperi/ săptămână în mediu rural – până la 31.12.2021; în cazul în care apar peste 10 întreruperi pe săptămână, indiferent de zonă – de la 1.01.2022;

pentru joasă tensiune: 5 lei – în cazul în care apar peste 10 întreruperi/ săptămână în mediu urban și 20 de întreruperi/ săptămână în mediu rural – până la 31.12.2021; în cazul în care apar peste 10 întreruperi pe săptămână, indiferent de zonă – de la 1.01.2022.

Prin noul ordin ANRE sunt stabilite și valori maxime de timp pentru preluarea apelurilor telefonice ale utilizatorilor rețelei de electricitate prin centrele de telefonie gestionate de distribuitori. Mai exact, acestea nu pot depăși:

30 de secunde de la inițierea apelului până la preluarea acestuia, fără intervenția operatorului uman;

180 de secunde (trei minute) de la preluarea apelului pentru posibilitatea utilizatorului de a selecta opțiunea de a transfera apelul la un operator uman;

20 de minute de la preluarea apelului pentru începerea convorbirii utilizatorului cu un operator uman.

Această măsură vizează îmbunătățirea comunicării între clienți și distribuitorii de energie electrică, astfel încât timpii de așteptare să se reducă, iar problemele semnalate de utilizatori să se remedieze mai rapid.

„Deși numărul de apeluri telefonice pentru care nu sunt respectate intervalele de timp menționate anterior este doar monitorizat, nerespectarea acestor valori poate fi sancționată, conform prevederilor Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, (…) cu amendă de la 10.000 de lei până la 200.000 de lei, mai transmite ANRE.

Potrivit Ordinului ANRE 235/2019, în cazul în care li se strică aparatele electrocasnice din cauza supratensiunilor accidentale ale reţelei, clienţii casnici sunt îndreptăţiţi să primească despăgubiri de la furnizorii de curent electric.

Sursa avocat.ro