28 septembrie 2022

Potrivit Washington Post, Pentagonul o pregătește pe Kamala Harris pentru funcția de președinte al Statelor Unite, pe fondul demenței lui Biden

Distribuie pe rețelele tale sociale:
La doar șase săptămâni de la preluarea funcției, Vicepreședinta Harris îl înlocuiește treptat pe Biden, ea este cea care ține legătura cu guvernatorii  și gestionează agenda diplomatică a lui Biden, potrivit publicației Washington Post, un ziar cunoscut că fiind apropiat de establishmentul de la Washington.
Harris ar desfășura ceea ce presa de peste ocean numește o „diplomație paralelă”  aceasta ar fi vorbit, daca e sa ne luam după sursa citată, cu cel puțin șase șefi de stat,  un număr neobișnuit de mare pentru un vicepreședinte și fără știrea lui Biden; s-a alăturat summitului său virtual la Casa Albă cu prim-ministrul canadian Justin Trudeau și tot ea este cea care se afla la comenzi în Departamentul de Stat.
Tot ea a fost, de asemenea, implicată, în mod deschis, în analize și decizii  în legătură cu atacarea milițiilor susținute de iranieni în Irak, precum în sancționarea prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman pentru asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, au spus consilierii de la Casa Albă, cu rezultatul deja știut, potrivit sursei.
„Ea a făcut parte dintr-un grup mic care s-a întâlnit de două ori până acum cu Secretarul Apărării Lloyd Austin și Șeful Statului Major, Milley și a discutat despre opțiunile militare ale armatei SUA”, a declarat un înalt oficial de la Casa Albă.
Demența lui Biden
Este prea devreme pentru a spune dacă președintele îi va încredința formal lui Harris un portofoliu specific de securitate națională, după modul în care președintele Barack Obama „a livrat” Irakul, Ucraina și relațiile cu Turcia către Biden, după încercarea de lovitură de stat eșuată din 2016, devla Ankara.
Dar abilitățile, cunoștințele și relațiile pe care le construiește ca vicepreședinte par să indice un eventual înlocuitor în urma zvonurilor despre starea lui Biden.
Când vine vorba de politica externă, vicepreședinții moderni pot îndeplini o mare varietate de roluri. Toți îi sfătuiesc pe președintele pe care îl slujesc. Dar, ei pot merge și în misiuni specifice, așa cum a făcut Dick Cheney cu călătoriile în Pakistan și Afganistan în ultimii doi ani ai președintelui George W. Bush. Sau, pot gestiona relații diplomatice specifice, așa cum a făcut Biden, când a devenit persoana cheie pentru contactele cu liderul turc, Recep Tayyip Erdogan, după încercarea de lovitură de stat împotriva sa. (Ciprian Pop)