Publicat: 22 Mai, 2019 - 12:47

Muzeul ASTRA, instituţie ale cărei acţiuni sunt posibile prin finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu, organizează vineri, 24 mai 2019, între orele 11.00 - 15.00, un atelier interactiv de tuns oi şi de prelucrare a lânii - spălat, scărmănat, tors, depănat şi tricotat. Acesta va avea loc în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, la gospodăria din Poiana Sibiului. Atelierul se va desfăşura, conform tradiţiei din Mărginimea Sibiului, în compania sunetului de fluier, iar de asta se vor ocupa oierii din zonă.

"Perioada agreată de către ciobani pentru tunsul oilor este cea de-a doua jumătate a lunii mai. Se spune în popor că lâna tunsă în luna mai nu va fi mâncată de molii. De industria textilă, gospodinele se preocupau mai mult în a doua jumătate a anului, după terminarea muncilor agricole, în şezători. După Lăsatul Secului de Crăciun, în cadrul întâlnirilor comunitare în care se spuneau poveşti, se cânta, iar tinerii deprideau jocul, femeile lucrau cu mai mult spor ţeseau la război, torceau, depănau, scărmănau, tricotau, făceau ciucuri etc. Acum se transmitea şi se prelua tradiţia populară.

Lâna este un material natural care, datorită compoziţiei sale, are capacitatea de a absorbi umiditatea, ajută organismul la reglarea temperaturii corporale, nu crează electricitate statică precum alte materiale sintetice şi poate fi purtată în orice anotimp deoarece vara ţine răcoare iar iarna cald. Firele lânii au o energie pozitivă ajutându-ne să ne menţinem sănătatea, iar împletitul ei este un tratament benefic pentru cei afectaţi de stres.", a declarat Raluca Iliuţ, muzeograf Muzeul ASTRA

Iniţiativa face parte din programul de animaţii culturale, Animă ASTRA, ediţia 2019, desfăşurat în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Tag-uri Institutii: