8 decembrie 2021

Povestea unei melodii de legendă, „Hanul lui Manuc”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

De „Hanul lui Manuc” din Bucureşti a auzit toată lumea şi, mai mult ca sigur, cei mai mulţi au şi vizitat locul încărcat de istorie din Centrul vechi. În urmă cu două secole, hanul găzduia oamenii politici ai vremii, iar acum este singurul han tradiţional din Europa. Şi mai este ceva, titlul uneia dintre cele frumoase melodii folk româneşti, lansate cu peste patru decenii în urmă, de Mircea Vintilă.

Invitat în emisiunea „Femei de 10 bărbaţi de 10”, de sâmbătă, 16 octombrie, de la ora 15:00, Mircea Vintilă a dezvăluit că melodia sa de 10, pe versurile poetului Adrian Păunescu, a fost scrisă chiar la o masă din localul „Hanul lui Manuc”. După un concert, alături de câţiva prieteni, artistul s-a oprit să servească cina. Comandase clătite flambate, iar clădirea veche i-a fost sursă de inspiraţie. Tot atunci, interpretul a mai scris şi o altă piesă celebră din repertoriul său, „Un’ te duci tu, mielule?”.

Pentru Mircea Vintilă, care în acea vreme era student la Facultatea de construcţii, melodia „Hanul lui Manuc” a însemnat debutul pe micul ecran. Amintirile nu s-au oprit aici, iar invitatul Marinei Almăşan a mai vorbit cu umor şi nostalgie despre tânăra care i-a fost muză a unei alte celebre melodii, Miruna.

„Într-una dintre primele mele emisiuni, prin anii ’90 (aveam douăzeci şi ceva de ani şi eram soldat in oastea lui Tatulici), şeful meu îl invitase la „Veniţi cu noi pe programul 2” pe Mircea Vintilă. Emisiunea se transmitea de la Hanul lui Manuc, deci artistul a apărut în debutul ei şi a interpretat nemuritorul său cântec, „Hanul lui Manuc”. Eram în primul meu an de TVR şi .mi s-a părut atât de Wow! să-l văd de aproape pe artist, ba chiar să-i pun şi o întrebare – n-o mai ţin minte! – în direct! De atunci l-am avut invitat, pe „Cioculeţ”, de câteva zeci de ori, în emisiuni şi, ori de câte ori am putut, l-am rugat să-mi cânte „Hanul lui Manuc”. A rămas pentru mine una dintre „amprentele” începuturilor mele, în TVR”, a spus Marina Almăşan.

Sâmbătă, 16 octombrie, de la ora 15:00, printre invitaţii Marinei Almăşan în platoul emisiunii „Femei de 10 Bărbaţi de 10” se mai numără inventatorul DAN SOBOL, care a studiat, inventat şi înregistrat la OSIM mai multe de soluţii tehnice. Acum va prezenta cea mai uşoară bicicletă ecologică din lemn, de numai 2.924 g.

O vom cunoaşte şi pe ELENA MOŞUC, desemnată recent ca fiind „CEA MAI BUNĂ SOPRANA A LUMII” şi o vom asculta într-un duet alături de FUEGO. În platoul românilor de 10, e invitat şi un sportiv inedit, PAUL GEORGESCU, românul care a stabilit un nou record mondial omologat de reprezentanţii Guinness după ce, pe 10 februarie 2021, a înotat 3.5 km în lacul Snagov, timp de aproape o oră, la numai 4 grade Celsius.