3 decembrie 2021

„Poveşti Desenate” – curajul unei călătorii la şcoala copiilor năzdrăvani, în căutarea dragostei pentru lectură

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Bucuria ascultării unei poveşti spusă chiar de autorul ei, emoţia unui desen realizat sub îndrumarea unui ilustrator profesionist şi mai ales un preţios autograf aşternut pe o carte la care mulţi copii pot doar să viseze, aşa putem traduce experienţa proiectului „Poveşti Desenate” (https://www.facebook.com/Povesti-Desenate-1202044449934149), ajuns acum la final.

Demersul Asociaţiei pentru Creativitate a obţinut o finanţare prin Administraţia Fondului Naţional Cultural (AFCN), la secţiunea „Promovarea culturii scrise”, făcând astfel posibilă întâlnirea dintre elevii şcolilor din oraşul Chitila cu o serie de autori de carte românească pentru copii şi cu ilustratorii acestor volume. Astfel, peste 200 de copii au avut posibilitatea să asculte aventurile unor personaje fantastice, povestite chiar de autorii cărţilor: Victoria Pătraşcu, Ioana Nicolaie, Magda Cojocea şi Mihaela Coşescu. Atelierele de lectură din şcolile „Ion Vişoiu”, „Ion Olteanu”, „Eleonora Iliescu”şi Rudeni au fost însoţite de sesiuni de exerciţiu creativ, conduse de ilustratorii poveştilor pentru copii (Petru Dumbrăvician, Sidonia Călin, Maria Borţoi şi Andrei Măceşanu). Le mulţumim, pe această cale, pentru dăruirea cu care au răspuns invitaţiei noastre!

În inimă ne-au rămas cuvintele învăţătoarelor care au povestit cu câtă emoţie au primit copiii cărţile de poveşti cu autografele perechilor de scriitori-ilustratori, fiind atât de încântaţi să le citească imediat.

„Una dintre cele mai frumoase întâlniri cu copiii a fost prilejuită, anul acesta, ca şi anul trecut, de proiectul Academiei pentru Creativitate, iniţiatoarea Poveştilor Desenate, care a adus scriitori şi ilustratori în faţa unor copii curioşi şi creativi. De fiecare dată, plec cu zâmbetul pe buze de la aceste întâlniri”, a mărturisit scriitoarea Victoria Pătraşcu.

De altfel, experienţa proiectului „Poveşti Desenate” văzută de o parte dintre invitaţii noştri poate fi descoperită prin intermediul interviurilor publicate pe site-ul Academiei pentru Creativitate (https://academiadecreativitate.wordpress.com/)

Atelierele de lectură din şcolile din Chitila au fost urmate de o altă serie de întâlniri, de data aceasta în mediul online. Peste 260 de copii s-au înscris la serile de lectură, făcând cunoştinţă cu personajele cărţilor: „O reţetă de curaj”, de Victoria Pătraşcu, „Călătoria lui Medilo”, de Ioana Nicolaie, „Irina şi Şcoala Veveriţelor”, de Magda Cojocea şi „Calul năzdrăvan”, de Mihaela Coşescu. Şi de data aceasta, a fost o bucurie imensă de ambele părţi. Copiii au cunoscut oameni remarcabili, care le-au descris procesul prin care o carte prinde viaţă, de la ideea izvorâtă în mintea autorului, la alegerea ilustraţiilor şi publicarea volumului.

Alături de cărţile de poveşti, copiii şcolilor din Chitila au primit în dar un set de ilustraţii originale, semnate de cei patru ilustratori. O invitaţie pe care o facem copiilor să îşi stimuleze creativitatea. Acelaşi cadou îl oferim tuturor copiilor, ilustraţiile putând fi descărcate în mod gratuit de pe site-ul Academiei pentru Creativitate – http://academiadecreativitate.ro/proiecte/povesti-desenate/

Nu i-am uitat nici pe cei care au grijă zi de zi de educaţia copiilor. Pentru toate cadrele didactice, în parteneriat cu Asociaţia Europeană a Profesioniştilor din Educaţie (Edumi – www.edumi.ro), am organizat 2 webinarii. Cum analfabetismul funcţional este problemă cu adevărat îngrijorătoare în România, cele două sesiuni s-au bucurat de un interes foarte mare din partea cadrelor didactice, cu peste 8.000 de vizualizări în timp real fiecare. Profesorii au vrut să afle cum pot stimula dragostea copiilor pentru lectură şi cum ar putea fi implementat un astfel de proiect în cât mai multe comunităţi din ţară.

Ne bucură interesul cu care proiectul „Poveşti Desenate” a fost primit atât de copii, de scriitori şi ilustratori, cât şi de profesorii cu care am colaborat. Însă ne dorim ca niciun copil să nu fie lăsat în urmă. Ne dorim ca fiecare şcoală să poată oferi exact ceea ce are nevoie un copil pentru a se putea dezvolta armonios. Iar punctul de plecare îl constituie tocmai capacitatea unui copil de a putea citi şi înţelege. De aceea, ne dorim ca aventura „Poveştilor Desenate” să continuie în cât mai multe unităţi de învăţământ din România.

Asociaţia pentru Creativitate
Monica Tătaru
Comunicare proiect „Poveşti Desenate”