6 octombrie 2022

Poveşti din Casa Niţă, un proiect Habitat for Humanity România şi Teatrul Nottara

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Teatrul Nottara s-a alăturat demersului organizaţiei Habitat for Humanity România de a creşte gradul de conştientizare a condiţiilor precare în care locuiesc familiile vulnerabile din ţară, prin intermediul iniţiativei Trăieşte o experienţă DRAMAtică.

În cadrul iniţiativei, Habitat for Humanity România a amplasat în parcarea exterioară Bucureşti Mall – Vitan o locuinţă similară cu cele în care trăiesc beneficiarii lor. „Casa Niţă”, după cum a fost denumită, este un simbol, dar asta nu o face mai puţin reală.

Este ceea ce milioane de români numesc „acasă”. Ea reflectă realitatea şocantă în care trăiesc 36% dintre românii aflaţi în risc de sărăcie şi excluziune socială. Casa Niţă are 11 mp şi este locuită de o familie formată din 5 persoane. Este o casă 100% vulnerabilă în faţa vremii, cu izolaţie precară, bucătărie improvizată, de multe ori fără apă curentă sau grup sanitar în interior.

Casa Niţă mai poate fi vizitată până în 16 decembrie, în intervalul 10:00 – 20:00, iar cei care care îşi doresc să sprijine misiunea organizaţiei, o pot face prin trimiterea unui SMS, la 8845, cu textul „HABITAT”, pentru a dona 2 euro lunar. Pentru a le oferi vizitatorilor o experienţă cât mai DRAMAtică şi autentică, organizarea spaţiului şi decorul interior au fost realizate pro bono de scenograful Victor Diaconu, cu sprijinul Teatrului Nottara.

Tot în cadrul parteneriatului dintre Habitat for Humanity România şi Teatrul Nottara, actorii: Ioana Calotă Philippide, Crenguţa Hariton, Isabela Neamţu, Filip Ristovski şi Sorina Ştefănescu au citit, chiar din Casa Niţă, pasaje din opere literare clasice. Cei mai mari autori din lume au descris adesea, cu lux de amănunte, condiţiile în care locuiau eroii din scrierile lor. Asta pentru că locul pe care îl numim „acasă” spune multe despre noi. Poate fi diferenţa dintre boală şi sănătate. Dintre căldură şi frig. Dintre lumină şi întuneric. Dintre frică şi speranţă.

În perioada următoare, pe paginile de Facebook ale Teatrului Nottara şi Habitat for Humanity România vor fi difuzate pasaje audio-video din Cuore, inimă de copil de Edmondo de Amicis, Crimă şi pedeapsă de F.M. Dostoievski, Prinţ şi cerşetor de Mark Twain şi Jane Eyre de Charlotte Bronte. De asemenea, va fi difuzată integral povestea Fetiţa cu chibrituri de Hans Christian Andersen. Cele cinci clipuri rezultate în urma campaniei vor putea fi urmărite gratuit de publicul larg. Sunt recomandate însă, donaţiile simbolice pentru a susţine misiunea organizaţiei.

Habitat for Humanity România construieşte locuinţe decente pentru familii cu venituri reduse şi ridică de la zero sau reabilitează centre de utilitate publică în comunităţi vulnerabile. Voluntarii reprezintă nucleul organizaţiei. Ei donează timp, forţă de muncă şi se implică activ în strângerea de fonduri pentru proiectele care deservesc familiile-partener.