16 ianuarie 2022

Poveştile toamnei, la Sebeş

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Povestea lui Felician Fărcaşiu

Una din ultimele poveşti pe care toamna le spune în luna lui Brumar, la Sebeş, este cea a lui Felician Fărcaşiu. Interpret şi culegător de folclor, artist desăvârşit, înzestrat cu un glas care a încântat întotdeauna audienţa, Felician Fărcaşiu s-a născut la Sebeş, în 29 noiembrie 1920.

Preocuparea pentru folclor şi-a avut originea în atmosfera culturală a urbei natale, implicându-se în culegerea şi conservarea acestui tezaur. Fiind iubitor al tradiţiilor şi obiceiurilor populare, Felician Fărcaşiu a cules zeci de cântece, balade, doine, transformând ataşamentul pentru folclor într-o misiune culturală. A reuşit să strângă o zestre culturală impresionantă. A cântat alături de orchestrele de muzică populară ale Filarmonicilor din Arad, Sibiu, Braşov, Oradea, Bacău şi cu ansamblurile artistice din Deva, Baia Mare, Cluj, Timişoara şi Caransebeş, a întreprins numeroase turnee de concerte şi a participat la concursuri în ţară şi în străinătate. A imprimat şapte discuri pe care sunt cuprinse doar o parte din cele 260 de piese ale repertoriului său. Şi-a adus o contribuţie importantă la cunoaşterea şi nemurirea folclorului naţional.

Dăruit total creaţiei artistice a neamului românesc, s-a stins din viaţă prematur în anul 1977.

Începând cu anul 2002, în luna lui Brumar, la Sebeş, a devenit o tradiţie să ne amintim de Felician Fărcaşiu… Astfel s-a născut festivalul naţional şi concursul de interpretare a cântecului popular românesc care poartă îi numele, întrerupt în urmă cu doi ani din pricina pandemiei.

Numele îi este dus cu mândrie mai departe de tinerele voci reunite în Ansamblul folcloric „Felician Fărcaşiu”, un proiect susţinut de Centrul Cultural „Lucian Blaga” şi de municipalitate.

Şi în acest an, pentru cinstirea memoriei lui Felician Fărcaşiu, Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Sebeş, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, prin Biblioteca Municipală „Lucian Blaga” Sebeş organizează un medalion poetic cules din slovele Cenaclului literar „Lucian Blaga” Sebeş.

Vă invităm să ne fiţi alături, pe paginile de socializare ale Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeş şi ale Bibliotecii Municipale „Lucian Blaga” Sebeş, pentru a sărbători împreună, spre neuitare, cu momente speciale, pline de emoţie şi dor, care dorim să vă rămână în suflete!

Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş