27 octombrie 2021

Poziţia Consiliului Naţional al Elevilor cu privire la modificarea scenariilor de funcţionare a şcolilor în contextul pandemiei

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În cursul zilei de miercuri, au apărut în spaţiul public mai multe posibile scenarii referitoare la modificările care vor fi aduse prevederilor legislative în vigoare, care reglementează funcţionarea sistemului de învăţământ din România în contextul pandemiei de COVID-19. Printre schimbările care au fost deja anunţate de Grupul de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, se numără şi eliminarea prevederii prin care cursurile în format fizic erau suspendate odată ce o localitate atingea pragul de 6 infectări de COVID-19 la mia de locuitori.

Reprezentanţii elevilor susţin menţinerea şcolilor deschise pentru cât mai multă vreme, în condiţii de siguranţă şi protecţie sanitară. De aceea, este absolut necesar ca, în cazul în care ordinul comun al Ministerului Educaţiei şi al Ministerului Sănătăţii va fi modificat în sensul eliminării pragului de 6 infectări la mia de locuitori, autorităţile centrale şi locale să asigure un set de măsuri de protecţie pentru elevi şi profesori. Totodată, este necesar ca legislaţia să prevadă faptul că şcolile rămân deschise în format fizic până la carantinarea localităţii, având în vedere că, în aceste situaţii, riscul de răspândire comunitară a virusului este considerabil mai mare.

În acest sens, Consiliul Naţional al Elevilor solicită ca, după depăşirea ratei de 6 infectări la mia de locuitori, să se asigure testarea gratuită, săptămânală, în unităţile de învăţământ, a tuturor elevilor şi cadrelor didactice neimunizate împotriva COVID-19, dar şi să se asigure posibilitatea ca elevii şi profesorii vaccinaţi să se testeze, în orice moment, la cerere. De asemenea, solicităm ca Ministerul Sănătăţii să clarifice situaţia testelor noninvazive şi dacă acestea vor putea fi utilizate în unităţile de învăţământ, având în vedere că, în urmă cu un an, experţii în epidemiologie declarau că acestea nu sunt teste omologate, ci trebuie dublate de teste antigen sau RT-PCR.

Nu în ultimul rând, reiterăm necesitatea asigurării tuturor materialelor sanitare în şcoli, dar şi implementarea unor controale periodice ale direcţiilor de sănătate publică şi ale corpurilor de control ale instituţiilor prefectului, care să evalueze respectarea tuturor măsurilor de prevenire a COVID-19, dar şi să aplice sancţiuni, după caz.

„Auzim tot mai des că şcoala trebuie să se deschidă prima şi să se închidă ultima. Cu siguranţă că toţi ne dorim să ne întoarcem la normalitatea de acum doi ani, însă autorităţile au datoria de a crea un spaţiu propice desfăşurării cursurilor, un spaţiu în care sănătatea elevilor şi a cadrelor didactice să nu fie puse în pericol. Avem nevoie de predictibilitate şi măsuri concrete pentru o educaţie de calitate în vreme de pandemie.”, a declarat Silviu Morcan, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.