9 august 2022

Poziția oficială a Chinei cu privire la războiul din Ucraina, așa cum se desprinde ea din feedbackul oficial al Beijingului, fără alte interpretări

harta China
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a declarat că Beijingul „înțelege preocupările rezonabile de securitate ale Rusiei” într-o conversație cu omologul său rus, Serghei Lavrov, în timp ce Moscova ataca Ucraina.
„China a respectat întotdeauna suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor”, a spus Wang Yi, potrivit unei transcriere a conversației telefonice publicată de ministerul său.
„Totodată, observăm că problema ucraineană are o istorie aparte și complicată. Înțelegem preocupările rezonabile de securitate ale Rusiei”, a adăugat el.
La rândul său, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, a semnalat că „Poziția Chinei în problema Ucrainei este consecventă și nu s-a schimbat”.
Hua a spus că „toate țările ar trebui să rezolve disputele internaționale în mod pașnic, în conformitate cu scopurile și principiile Cartei ONU. Cei care acuză China de încălcarea principiului respectării suveranității și integrității teritoriale a statelor în problema Ucrainei au motive ascunse sau sunt induși în eroare de declarații false”, spune sursa citată.
Pentru purtătorul de cuvânt al diplomației chineze, sursă oficială la care ne raportăm in analiză, „unele țări ar trebui să se întrebe: când Statele Unite au îndreptat cinci valuri de expansiune NATO spre est, la porțile Rusiei, și au desfășurat arme ofensive strategice avansate, încălcând acordul cu Rusia, s-au gândit vreodată la consecințele de a pune „o țară mare pe frânghie?”
Hua a asigurat că „ușa către o soluție pașnică a chestiunii ucrainene nu este complet închisă. Sperăm ca părțile implicate să rămână calme și să dea dovadă de bun simț și să se angajeze să găsească o soluție pașnică prin negocieri, în conformitate cu scopurile și principiile Cartei ONU.”
„China va continua să promoveze discuțiile de pace în felul său. Salutăm și încurajăm toate eforturile de a promova soluția diplomatică a problemei”, a spus sursa.
Cât despre Acordurile de la Minsk, Putin a spus că acestea nu mai există. Pentru China, „situația actuală din Ucraina este rezultatul interacțiunii mai multor factori și are mult de-a face cu întârzierea îndelungată a implementării efective a Acordului de la Minsk-2. Chiar și acum, sperăm ca părțile implicate să poată exercita reținerea, să dezamorseze situația prin dialog și consultare și să prevină escaladarea ulterioară”, spun chinezii.
Că o decriptare, Beijingul, în contextul dat, interpretează dreptul internațional cu dublă măsură, nuanțând printr-o retorică din care se înțelege clar că „face cu mâna” in mod aprobator Moscovei. Un discurs bun pentru un student la științe politice, dar golit de conținutul firesc, aprobator fățiș al călcării in picioare a conceptului de suveranitate sau de renunțare la recurgerea la forță și la amenințarea cu recurgerea la forță.
De asemenea, și faptul că decidentul de la Kremlin s-a abținut de la începerea ostilităților pe durata Jocurilor Olimpice, este tot un fel de sincron cu partenerul Xi Jinping. Ce va mai urma, vom vedea, măcar, în problema punctului de vedere chinez, avem acum o perspectivă clară.
Ciprian Pop