3 decembrie 2021

Precizări ale MAE referitoare la situaţia navigatorului român reţinut pe teritoriul Republicii Cipru

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În continuarea informaţiilor puse la dispoziţia publicului de către Ministerul Afacerilor Externe (MAE) cu privire la situaţia navigatorului român reţinut pe teritoriul Republicii Cipru (http://www.mae.ro/node/56351), MAE face următoarele precizări:

În dimineaţa zilei de 4 august 2021, consulul Ambasadei României la Nicosia l-a vizitat pe cetăţeanul român la sediul secţiei de poliţie unde se află acesta. În dialogul cu reprezentantul misiunii diplomatice, cetăţeanul român a precizat că a fost reţinut în cursul zilei de 2 august, iar în ziua următoare a fost prezentat instanţei de judecată, care a pronunţat o pedeapsă privativă de libertate pentru încălcarea embargoului impus pentru partea de nord a Republicii Cipru. Decizia instanţei nu este definitivă, aceasta fiind supusă căilor de atac prevăzute de legislaţia cipriotă.

Pe parcursul anchetei şi al înfăţişării în instanţă, cetăţeanul român a beneficiat de prezenţa unui traducător şi a fost asistat de un avocat desemnat din oficiu.

Reprezentantul misiunii diplomatice române a facilitat, cu ocazia vizitei efectuate, contactul telefonic al cetăţeanului român cu familia, cu armatorul şi conducerea Sindicatului Liber al Navigatorilor din România şi a pus la dispoziţie datele de contact ale unor avocaţi locali specializaţi, asigurându-l pe cetăţeanul român de întreg sprijinul misiunii României, în limita competenţelor legale.

MAE reaminteşte faptul că Ambasada României la Nicosia a fost sesizată cu privire la reţinerea acestui cetăţean român, marinar pe o navă aflată în portul Vassilikos, Republica Cipru, în cursul zilei de 3 august, după ce instanţa s-a pronunţat în acest caz.

Reprezentanţii misiunii diplomatice au întreprins, imediat după sesizare, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale pentru clarificarea situaţiei, pentru a obţine informaţii suplimentare referitoare la acest caz şi pentru a lua legătura în mod direct cu cetăţeanul român, ceea ce s-a şi realizat în aceeaşi zi.

Potrivit datelor obţinute de ambasadă, cetăţeanul român a fost reţinut în baza unei înregistrări/notificări preexistente pe numele său în evidenţele autorităţilor cipriote.

MAE precizează că reprezentanţii Ambasadei României la Nicosia menţin în continuare legătura cu autorităţile locale competente, cu familia cetăţeanului român, precum şi cu reprezentanţii companiilor implicate, fiind pregătiţi să ofere asistenţă consulară suplimentară, în limitele competenţelor legale.