Publicat: 12 August, 2020 - 15:04
Share

Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public, Ministerul Culturii dorește să clarifice situația finanțării Administrației Fondului Cultural Național, pentru o informare corectă și completă. 

Ministerul Culturii asigură, în fiecare an, subvenționarea activității administrative a Administrației Fondului Cultural Național (AFCN). Anul acesta, bugetul AFCN, asigurat de către Minister, este 2.483.000 lei, reprezentând finanțarea proiectelor editoriale în valoare de 800.000 lei, cheltuieli salariale de 605.000 lei, precum și bunuri și servicii (categorie în care se încadrează inclusiv contractele de prestări servicii pentru evaluatori), în valoare de 1.071.000 lei. 

Pentru sesiunea de finanțare a proiectelor culturale din luna septembrie 2020, AFCN a depus solicitare pentru rectificare bugetului de venituri și cheltuieli, fundamentând că pentru plata evaluatorilor suma necesară este de 390.000 lei, nu 80.000 lei, sumă care urmează să acopere necesarul real al acestor servicii. Urmare a notei de fundamentare, Ministerul Culturii a realizat demersurile necesare pentru asigurarea fondurilor solicitate pentru plata evaluatorilor. 

„În epoca Fakenews, le mulțumesc tuturor celor care au solicitat punctul de vedere oficial al Ministerului Culturii. În schimb, voi condamna mereu atitudinea care generează nesiguranța și creează stări de incertitudine fără un fundament real, mai ales în sectorul cultural creativ, unde protecția socială este una firavă în lipsa unui statut al artistului. AFCN reprezintă una dintre instituțiile Ministerului Culturii care finanțează anual peste 400 de proiecte culturale la nivel național și care asigură veniturile a peste 4000 de lucrători culturali. În toamnă, sesiunea de finanțare a proiectelor culturale se va desfășura responsabil, cu identificarea soluțiilor pentru acoperirea nevoilor bugetare, dar cu înțelegerea și respectarea cadrului legal!” a declarat Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii.

Tag-uri Institutii: