14 iunie 2021

Precizări ale Muzeului Vasile Pârvan – Bârlad

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Pentru a nu se produce vreo confuzie care ar putea deranja transparenţele autorităţii locale vă informăm că toate activităţile din cadrul NOPŢII MUZEELOR, care se vor derula în seara zilei de sâmbătă 12 iunie, în cele trei locaţii ale muzeului, nu sunt integrate în Programul Zilelor Culturale şi aceasta pentru că onor Primăria, cu specialiştii săi cunoscuţi, a decis să nu invite nici teatrul nici muzeul bârladean la ceea ce ar trebui să fie un festival al culturii, ştiinţei, artei, deschiderii etc. Este pentru prima dată din cele XXXV de ediţii în care cele două instituţii profesioniste nu fac parte din program. Sigur motivul nu îl cunoaştem şi asta pentru că Primăria este o instituţie închisă care comunică cu cetăţenii doar atunci când are un interes. Posibil ca unul din motive să fie legat de faptul că o parte din cei ce decid să nu fi intrat niciodată în muzeu, în consecinţă nu au de unde cunoaşte care este obiectul de activitate al acestei instituţii.

Domnilor şi doamnelor vă informăm că în urmă cu ceva timp muzeul a obţinut din parte Preşedenţiei României şi a Ministerului Culturii o importantă disticţie, respectiv Ordinul Meritul Cultural în Grad de Ofiţer şi aceasta pentru că au constatat că actul de cultură realizat la muzeu este unul de foarte bună calitate.

Aceştia cunoscând faptul că la muzeu este promovată cultura şi nu ceva ce înfierbântă minţile unora. Organizatorii Zilelor… probabil au considerat că un concert cu artişti de frunte ai lumii, sau o expoziţie a unui mare artist nu pot fi înţelese de publicul spectator, acest gen de evenimente neputând să se ridice la nivelul unui film de desene animate cu simpaticii Tom şi Jerry. Oricum trebuie să recunosc că prin abordarea complexă şi completă aţi reuşit să ridicaţi oamenii din faţa televizoarelor şi a calculatoarelor (ceea ce până acum nu a reuşit nimeni) şi să îi aduceţi pe toţi sub acelaşi acoperiş pentru a le oferi ceea ce aveau şi acasă, adică pe Tom…., cu amendamentul că acum se vor afla în faţa unui ecran uriaş. Asta da inspiraţie, care probabil a generat şi multă transpiraţie, dar trebuie recunoscut, spun cu invidie, că aţi reuşit să oferiţi publicului cultură în forma ei cea mai pură. Felicitări şi închei prin a-mi exprima întreaga gratitudine pentru modul transparent şi profesionist în care abordaţi toate problemele, motiv pentru care succesele se văd la tot pasul.

Şi acum să trecem la lucruri cu adevărat serioase, respectiv la ceea ce am pregătit pentru această sărbătoare a muzeelor.

O iniţiativă generoasă lansată în anul 1997, la Berlin, s-a transformat ulterior într-un mare eveniment cultural, patronat de Consiliul Europei, UNESCO şi Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM), prin care numeroase muzee, în parteneriat cu diverse alte instituţii de cultură, îşi deschid porţile, simultan, până târziu în noapte.

De mulţi ani şi muzeul bârlădean participă la această frumoasă sărbătoare a ştiinţei, artei şi creaţiei. Dacă în anul 2020 evenimentul nu s-a putut organiza din cauza pandemiei de Covid 19, în acest an revenim prin organizarea evenimentului în seara de sâmbătă, 12 iunie. Cu acest prilej publicul interesat va putea vizita, ca în fiecare an, expoziţiile permanente, unele dintre ele suferind, în ultima perioadă, schimbări care cu siguranţă le va spori atractivitatea. În acest sens putem aminti aparitia în expoziţia de istorie arheologie a manechinelor îmbrăcate în echipamente de luptă specifice diferitelor populaţii (traci, sciţi, sarmaţi, romani, vizigoţi, ostrogoţi, huni) care au venit la un moment dat în contact cu populaţia autohtonă (daci, carpi).

De asemenea la secţia artă pot fi sesizate o serie de modificări prin aducerea pe simeze a unor lucrări care au fost mai puţin expuse în ultimii ani. Cei interesaţi sunt invitaţi să vizioneze şi expoziţiile gazduite la Pavilionul expoziţional Marcel Guguianu, dar şi cele aflate în imobilul din str. Republicii 235 (fosta Bancă Agricolă). Publicul va avea prilejul să urmărească inclusiv expoziţiile temporare vernisate în ultimele săptămâni, respectiv expoziţia gravorului şi graficeanului Zuzu Caratănase intitulată „Ex Nihilo Nihil”, în sală fiind expuse şi lucrări ale unor mari artişti, cum ar fi Albrecht Durer, Peter Paul Rubens, Giambatista Piranesi, Francisco Goya şi Salvador Dali, expoziţia „Echipamente ştiinţifice din istoria Observatorului Astronomic Bucureşti”, şi expoziţia „Povestea tăcutelor păpuşi”. La toate cele enumerate iubitorii de frumos vor putea participa la o serie de evenimente organizate cu prilejul Nopţii Muzeelor 2021.

La ora 19.00 va avea loc vernisajul Expoziţiei „Mihai Eminescu – spirit european” care va cuprinde traducerile operelor poetului Mihai Eminescu în diverse limbi vorbite pe continentul european (franceză, engleză, italiană, germană, rusă, spaniolă, maghiară, poloneză). Volumele expuse fac parte din patrimoniul Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi. În vitrinele expoziţiei se vor afla şi exemplare originale ale unora dintre cele mai vechi sau mai apreciate traduceri.

La ora 19.45 publicul va fi invitat la un al doilea vernisaj, de această dată a unei expoziţii de pictură a artistului Mihai Olteanu, care printr-o tehnică deosebită, cu un simţ al culorii perfect reuşeşte să readucă în atenţie impresionismul în artă. În cadrul acestui eveniment se va derula pe parcursul întregii seri şi o demonstraţie la care vor participa patru artişti care vor realiza life portrete, naturi statice, desene etc.

Un al treilea eveniment va începe la ora 20.30 la Pavilionul „Marcel Guguianu” unde va avea loc un concert de muzică clasică susţinut de studenţi şi profesori ai Universităţii Naţionale de Artă „George Enescu” din Iaşi (Clara Sofia Lupaşcu – violoncel, Ştefan Munteanu – violă, Edit Mihaela Arva – pian).

Începând cu ora 22.00, publicul interesat, va putea face observaţii astronomice cu ajutorul telescoapelor din dotarea instituţiei (la Observatorul astronomic).

Programul de vizitare, a expoziţiilor permanente şi temporare, găzduite în cele trei locaţii va începe la ora 19.00 şi se va încheia la ora 24.00.

Aşteptăm cu interes şi mare plăcere reîntâlnirea cu publicul bârlădean după mai bine de un an, perioadă în care comunicarea online ne-a dominat viaţa.

Intrarea liberă.

Director
Dr. Mircea Mamalaucă