Publicat: 6 Mai, 2015 - 15:30
Share

Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate precizează următoarele:

În cele câteva zile care au trecut de la demararea sistemului privind implementarea cardului de sănătate, rapoartele zilnice atestă faptul că sistemul este funcțional și că, de la zi la zi, un număr tot mai mare de servicii medicale se acordă în baza cardului de sănătate.

O mare parte din furnizorii de servicii medicale și asigurați au înțeles necesitatea și importanta implementării cardului de sănătate în sistem.

Cardul național de sănătate, alături de rețeta electronică și dosarul electronic reprezintă

Obiective importante pentru informatizarea sistemului de sănătate și fac parte din proiectul de control și disciplină financiară a sistemului de asigurări de sănătate.

Exista însă și persoane care contestă acest proiect, menit să facă ordine în sistem și să stopeze fraudarea fondurilor din sănătate.

În încercările disperate de a compromite acest sistem, aceștia au recurs la metode de intoxicare și manipulare  prin intermediul rețelelor de socializare.  

Precizăm încă o dată că, acest document nu poate fi utilizat în sistem bancar și nici nu conține sume de bani destinate asiguraților, așa cum eronat există mai multe comunicări pe diverse rețele de socializare. Cardul național de sănătate primit de asigurat conține numai datele de identificare ale asiguratului.

Atragem atenția că astfel de mesaje care dezinformează opinia publică produc confuzie care poate duce la tensiuni între pacienți și furnizorii de sănătate.

MS și CNAS consideră că astfel de informări tendențioase pun în pericol procesul de implementare a sistemului și reprezintă încercări de blocare  a unui sistem care are ca scop stabilirea unei discipline financiare și stoparea fraudelor din sistem.

Pe card  și în memoria electronică a cardului sunt imprimate următoarele informații:

Numele și prenumele asiguratului

Codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate

Numărul de identificare al cardului național de asigurări sociale de  sănătate (CID)

Data nașterii

Termenul de valabilitate al cardului (5 ani)

Doar la cererea asiguratului, medicul de familie poate inscripționa pe cardul de sănătate date medicale.

Precizăm că, MS și CNAS au realizat ample campanii de informare cu aceste informații, utilizând toate pârghiile de care dispune: spot informative audio și video difuzat pe posturile de radio și tv, conferințe de presă, comunicate de presă, declarații de presă,   prezenta autorităților în emisiuni pe tema cardului de sănătate, întâlniri cu asociațiile de pacienți, întâlniri cu furnizorii de servicii medicale.  

Direcția de Presă, Afaceri Europene și Relații Internaționale