Publicat: 22 Februarie, 2019 - 15:55
Share

Dacă americanii au Valentine's Day, noi, românii, avem Dragobetele.  În fiecare an, pe 24 februarie, sărbătorim iubirea în mod tradițional.  Cum se pregătesc oltenii pentru aceasta zi de sărbătoare, ne spune de la Craiova, Oana Danciu.

Dragobetele este un personaj preluat de la vechii daci și transformat într-un protector al tinerilor și patron al iubirii.

Se spune că cei care nu sărbătoreau această zi erau pedepsiți să nu poată iubi tot anul.

Bătrânii credeau că în această zi păsările își aleg perechea pe viață. Se mai spune și că astăzi bărbații nu au voie să supere femeile pentru ca îi așteptă o primăvară cu ghinion.

Cu o zi înainte feciorii mergeau în pădure să culeagă primele flori de primăvară: ghiocei, viorele, brândușe sau tămâioase pentru fete. Buchetele le legau de porțile fetelor iubite în ziua de Dragobete.

Dragobete era ziua când fetele și băieții se îmbrăcau în haine de sărbătoare și mergeau la biserică, pentru că este și o sărbătoare religioasă "Aflarea capului Sfântului Ioan Botezătorul". După terminarea slujbei ei mergeau la hora satului unde fetele dăruiau băieților batiste cusute cu motive florale special pentru iubiții lor.

Tag-uri Nume: