Publicat: 31 Decembrie, 2012 - 16:23
Share

Cea de-a cincea ediţie a Concursului Internaţional de Canto „Maeştrii artei lirice”, eveniment extraordinar organizat de Opera Naţională Bucureşti, se va derula între 24 şi 31 Martie 2013.

Dacă primele patru ediţii au fost dedicate sopranelor Magda Ianculescu, Arta Florescu, baritonului Petre Ştefănescu-Goangă, respectiv tenorului Valentin Teodorian,  în acest an competiţia va purta numele celebrei mezzo-soprane Zenaida Pally. 
Un nume de glorie al scenei lirice bucureștene, mezzo-soprana Zenaida Pally, revine cu prilejul Concursului Internațional de Canto „Maeștrii artei lirice” în atenția iubitorilor spectacolului de operă. Admirată în România, Zenaida Pally  a interpretat o paletă importantă de roluri, un moment memorabil  fiind participarea  în distribuția de premieră a spectacolului Aida, la noul sediu al Operei Române (24 iunie 1955). De asemenea, Zenaida Pally  a fost extrem de apreciată și în străinătate realizând turnee peste hotare la Moscova (1955, 1956, 1960 - cu ansamblul Operei Române, triumf în Carmen), Budapesta (Aida), Paris (Oedipe, Il barbiere di Siviglia), Cairo (1966 - Il trovatore, Carmen cu Cornel Stavru), Berlin (1968 - concertele Berolina cu Ludovic Spiess, David Ohanesian, Marina Krilovici, Nicolae Florei), Dublin (Samson et Dalila cu Ion Buzea) etc.

Competiţia are ca obiectiv descoperirea şi lansarea celor mai valoroase voci lirice ale tinerei generaţii. Se pot înscrie la concurs voci din toate categoriile: cântăreţi, solişti sau corişti din instituţiile muzicale, studenţi ai institutelor superioare de muzică, tinere talente cu pregătire profesională din România şi din străinătate. Sunt admişi concurenţii cu vârste cuprinse între 20 şi 32 ani,  pentru voci feminine, între 20 şi 34 ani, pentru voci masculine (împliniţi până în data de 31 martie 2013).

În privinţa candidaţilor din provincie şi din străinătate, Opera Naţională Bucureşti poate asigura gratuit prezenţa unui pianist acompaniator, la cerere,  pentru aceia care își exprimă această opțiune în formularul de înscriere.  Pentru cei care doresc să participe cu propriul pianist acompaniator, ONB nu acoperă costurile aferente.
Înscrierile se fac online, completând formularul postat pe site-ul instituţiei - www.operanb.ro - şi trimiţându-l împreună cu documentele necesare la adresa de email: [email protected]  în perioada  30 ianuarie 2013 – 17 martie 2013.

Hotelul Ibis Bucuresti Palatul Parlamentului - http://www.ibishotels.ro/ro/hoteluriibis/
hotel-ibis-bucuresti-palatul-parlamentului - este partener oficial al celei de-a cincea ediții a Concursului Internațional de Canto „Maeștrii artei lirice” Zenaida Pally. Candidații și pianiștii acompaniatori pot beneficia de cazare la prețul de 30 euro/noapte pentru cameră single/ loc în cameră dublă fără mic dejun, dar cu toate taxele incluse. Oferta este valabilă în limita locurilor disponibile. Candidații care doresc să se cazeze în aceste condiții sunt rugați să facă rezervarea la hotel specificând că s-au înscris la concurs.