7 octombrie 2022

Pregătiri pentru Festivalul Jazz in the Park

concert stage on rock festival, music instruments silhouettes, colorful background with copy space

Distribuie pe rețelele tale sociale:

De un optimism debordant şi care explorează influenţe şi spaţii culturale diferite, pentru a aduce în faţa publicului poveşti complexe şi inedite – astfel se defineşte lineup-ul celei de-a opta ediţii Jazz in the Park, care va avea loc la Cluj-Napoca, în tot oraşul, în 2-5 septembrie 2021.

Fatoumata Diawara (ML), artista din Mali care combină cu virtuozitate muzica folk, blues, jazz şi pop cu sonorităţile Africii tradiţionale, cântăreţul de jazz al generaţiei hip-hop Jose James cu a sa invitată special, Taali (US), şi redutabilul chitarist Dominic Miller (ARG-US) sunt capetele de afiş ale acestei ediţii. Lor li se alătură Fanfare Ciocârlia (RO), care va deschide festivalul în seara zilei de 2 septembrie.

În cele trei zile de festival, pe scenele aflate în (la) Parcul Muzeului Etnografic vor concerta, de asemenea, Hania Rani (PL), Nik Bartsch (CH), Marco Mezquida (ESP), Ron Minis (ISR), Taraf de Caliu (RO), Balkan Taksim (RO), Taraful de Vărbilău (RO), Sorin Zlat Trio (RO), Teodor Pop Solo (RO), Bogdan Vaida (RO) şi VRTW Artists: Dodo, Bully, Puiu, UFe, Karak, Iorga.

Campusul USAMV va fi scena artiştilor Moonlight Breakfast (RO), Mork (HU), Kornelia Binicevicz DJ set (PL) şi Habibi Funk DJ set (DE), iar Iulius Parc va fi dedicat cu predilecţie muzicienilor români de jazz, aici concertând Big Dimm a’Band (RO), Luiza Zan (RO), Alexandrina Hristov (MD), Jazzybit (RO), A-C Leonte (RO), Arcuş Trio (RO), Beats Remedy (RO), Essential Notes (RO) şi Rubie Trio (RO).

”În acest an, a trebuit să schimbăm multe, însă nu şi muzica pe care ne străduim să o prezentăm publicului. Am un lineup jucăuş, foarte variat, cu o energie specifică festivalului nostru. Avem artişti care nu au mai cântat în ţară, albume cântate în premieră, descoperiri speciale, dar, cel mai important, o ofertă variată, ca de obicei, astfel încât oricine se poate regăsi, măcar o dată, în muzica pe care o propunem”, a explicat Alin Vaida, director executiv Jazz in the Park şi organizator al festivalului.

Talentul de neegalat al Fanfare Ciocârlia (RO) de a-şi alia alama lor balcanică cu linii de jazz, pop şi rock, toate interpretate cu o precizie nebună, le-a conferit membrilor ei un statut de cult şi i-a făcut un accesoriu permanent pe scena muzicală, de la punk la clasic. Ultimul lor album, „Nu a fost greu să te iubesc”, o odă muzicală pentru legiunile de fani Fanfare Ciocârlia, este cel mai recent capitol din povestea unei trupe mari dintr-un sat mic, care pune zâmbete pe feţele oamenilor şi care tânjeşte după un viitor lung de concerte palpitante, terminate adânc în noapte.

Prezentă sâmbătă, 4 septembrie, pe scena mare din Parcul Etnografic, Fatoumata Diawara (ML) este cea mai cunoscută artistă contemporană de origine africană. A colaborat de-a lungul carierei sale cu artişti precum David Crosby, Snarky Puppy, Bobby Womack, Herbie Hancock, Amadou and Mariam, Oumou Sangare şi Toumani Diabate, Paul McCartney sau chiar Gorillaz. Ca urmare a acestor complexe aventuri muzicale, muzica lui Diawara a ajuns la o maturitate şi o bogăţie care o plasează negreşit în rândul celor mai reprezentative figuri ale muzicii africane moderne. În cel mai recent album al său, „Fenfo” (care înseamnă ”Ceva de spus” în bambara, una din limbile vorbite în Mali), Diawara explorează noi valenţe muzicale, îmbinând rădăcinile muzicii africane cu experimentul, şi livrând compoziţii vii şi dinamice.

Deşi este cunoscut mai degrabă drept chitaristul lui Sting, Dominic Miller (ARG-US), care va concerta vineri, 3 septembrie, în Parcul Etnografic, este un artist solo de mare succes, care a lansat deja nouă albume pe cont propriu. Ca lider de trupă, Miller se bucură de o reputaţie de invidiat atât în lumea profesională a muzicii, cât şi în rândul fanilor muzicii de pretutindeni. Lista sa colaborări include nume celebre, precum Phil Collins, The Chieftains, Eddi Reader, Katie Melua, Bryan Adams, Paul Young, Nigel Kennedy, Peter Gabriel, Tina Turner şi mulţi alţii. Cel mai recent album al său, „Absinthe”, este rezultatul unui fascinant amestec de jazz, pop, folk şi elemente de muzică clasică contemporană, latino şi tango.

Jose James (US), artistul cu voce satinată care a ajuns să remodeleze jazzul, oferindu-i noi valenţe, nu a pornit pe drumul carierei sale din dorinţa de a dovedi ceva, ci dintr-o mare curiozitate şi pasiune pentru muzică. Construit ca o continuare a albumului din 2013, cel mai recent album al lui „No Beginning No End 2” readuce înaintea publicului acel aer eclectic şi curajos prin care James s-a remarcat încă de la început. Albumul e o călătorie introspectivă şi celebrativă, în care se regăsesc experienţele şi reflecţiile muzicale ale artistului, şi care aduce împreună artişti precum Laura Mvula, Aloe Blacc, Ledisi, Erik Truffaz şi Hindi Zahra.

La Jazz in the Park, Jose James va cânta pe scenă duminică, 5 septembrie, în Parcul Etnografic, alături de soţia sa, cunoscută drept Taali (US). Compozitoare, cântăreaţă şi producătoare, Taali are de asemenea o contribuţie impresionantă în peisajul muzical american. În 2021, Taali a fost nominalizată la Premiile Grammy, categoria Best Arrangement Instrumental and Vocals, în urma colaborării cu Becca Stevens.

„Esja”, albumul de debut al pianistei Hania Rani (PL), i-a adus recunoaştere internaţională, nominalizări la cinci categorii importante ale Galei Fryderyki, echivalentul Premiilor Grammy în Polonia, titlul „Discovery of the Year” în 2019 şi premiul Sanki pentru cea mai interesantă figură a muzicii poloneze. În ultimul său album, „Home”, Hania explorează însemnătatea cuvântului „acasă”, a spaţiilor care, din întâmplare, din nevoie sau din pură alegere, ne găzduiesc şi a spaţiilor pe care suntem nevoiţi să le lăsăm în urmă.

Nik Bartsch (CH) este un artist care îşi provoacă publicul, iar acest lucru se remarcă şi în ultimul său album, „Entendre”, care surprinde chiar mai în detaliu caracterul compoziţiilor modulare ale lui Bartsch, gândirea sa muzicală şi tehnica interpretării. Răbdarea, intensitatea şi, paradoxal, uşurătatea care transpar din compoziţiile lui Nik Bartsch au devenit emblematice pentru acest stil muzical şi se datorează în mare parte şi colaborărilor artistului cu trupele Ronin şi Mobile, dar şi cu producătorul Manfred Eicher şi inginerul de sunet Stefano Amerio.

Marco Mezquida (ESP) a devenit una dintre cele mai uimitoare figuri ale jazzului european contemporan, iar acest lucru e declarat în unanimitate de către specialişti şi publicul neavizat deopotrivă. ADN-ul său artistic pare să înglobeze influenţele unor nume colosale precum Jarrett, Schubert, Evans, Rachmaninov sau Bley, printre altele, iar creativitatea sa e adesea copleşitoare, remarcându-se în toate formulele şi genurile pe care Mezquida le-a abordat: proiecte solo, orchestre, duete, muzică jazz, flamenco sau muzică populară latino-americană.

Luiza Zan este una dintre cele mai impunătoare, elegante şi calde voci din jazzul românesc, care doboară uşor bariera tiparelor şi a preconcepţiilor. Muzica Luizei Zan poate fi cuprinsă în câteva cuvinte: new jazz cu influenţe din Billie Holliday, Ella Fitzgerald, Kurt Elling, Dianne Reeves şi, mai ales, Nat „King” Cole; soul & funk inspirat de Aretha Franklin, Chakka Khan, Erykah Badu; hip hop şi R&B inspirat de D‘Angelo, Angie Stone, Bilal.

Originară din Chişinău, Alexandrina Hristov (MD) a lansat în ultimii ani mai multe single-uri în stiluri diferite, de la synthpop şi dream pop la alternative rock, fiind tot mai atrasă de partea de producţie muzicală. Ultimul single, „Vânt în pânze”, a fost produs integral de către Alexandra, care lucrează momentan la trei albume în paralel, unul în engleză, unul în română şi unul în rusă. Cel puţin unul dintre albume va fi lansat până la sfârşitul anului.

Complexă, unică, liberă şi spontană sunt cuvintele care definesc perfect trupa Big Dimm a’Band. Bandul abordează un repertoriu vast, diferit ca stil: de la swing, blues, bebop, bossa nova, până la pop jazz, funk, jazz fusion şi altele. Prestaţiile susţinute nu au fost doar simple concerte, ci s-au dovedit adevărate spectacole sincretice, unde muzica se îmbină armonios cu coregrafia, impresionând de fiecare dată.

BILETE

Accesul la festival se face pe baza biletelor şi abonamentele puse în vânzare exclusiv online, pe entertix.ro. Copiii sub 7 ani pot intra gratuit, dar trebuie să fie însoţiţi de unul sau doi adulţi posesori ai unui bilet individual sau abonament valabil pentru ziua respectivă. Accesul copiilor peste 7 ani este permis în baza unui bilet valabil şi doar dacă sunt însoţiţi de un adult.

În perioada 12-19 iulie 2021, preţul biletelor şi abonamentelor este:

* Abonament Parcul Muzeului Etnografic (asigură accesul pentru 3 zile de festival) – 240 lei

* Bilet Parcul Muzeului Etnografic (asigură accesul pentru o zi de festival) – 90 lei

* Abonament Iulius Parc (asigură accesul pentru 3 zile de festival) – 100 lei

* Bilet Parcul Muzeului Etnografic (asigură accesul pentru o zi de festival) – 40 lei

* Pachet 4 persoane Campus USAMV (asigură accesul pentru o zi de festival) – 200 lei

Totodată, organizatorii au pus la dispoziţia fanilor şi prietenilor festivalului un ABONAMENT FULL PASS, care asigură accesul în toate zonele de festival, inclusiv la gala de deschidere, şi care costă 300 lei.

”Dat fiind condiţiile speciale în care organizăm Jazz in the Park, am fost nevoiţi să trecem pe bilete. Deşi e ciudat şi pentru noi, decizia asta nu ne sperie fiindcă niciodată nu am organizat festivalul cu acces liber doar ca să vină cât mai multă lume, ci l-am organizat aşa fiindcă ne-am dorit să accesibilizăm muzica pentru o comunitate curioasă şi interesantă, dar care nu avea acces în mod frecvent la tipul de artişti cu care noi ne doream să lucrăm. Chiar dacă avem bilete, am încercat să ţinem evenimentul cât se poate de accesibil. Cu doar 40 lei, poţi participa la o seară cu trei concerte de jazz, iar cu 90 de lei poţi intra În Parcul Muzeului Etnografic Satului unde, pe lângă concerte, sunt foarte multe activităţi şi o energie specifică de festival. Avem şi un contingent limitat de abonamente speciale, care permit accesul nerestricţionat la toate concertele şi locurile din festival, dedicat în special celor care vor să ne fie alături. Pe viitor, ne dorim nu doar să revenim în Parcul Central cu acces liber, ci să mai dezvoltăm încă un festival, cu acces pe bilete, în Parcul Muzeului Etnografic”, a mai spus Alin Vaida.

REGULI DE ACCES

Pentru a da şansa cât mai multor iubitori de jazz de a participa la concertele din acest an, organizatorii Jazz in the Park au decis ca intrarea în festival să se facă pe baza adeverinţei de vaccinare, testelor negative PCR şi antigen, precum şi a certificatului anticorpi COVID-19. Va exista, de asemenea, posibilitatea ca participanţii să-şi poată face teste rapide gratuite la clinicile recomandate de organizatori.

Concertele şi evenimentele din cadrul ediţiei din acest an a Jazz in the Park vor avea loc respectând normele pe care autorităţile le vor impune în perioada de derulare a festivalului.

DESPRE FESTIVAL

Jazz in the Park este un festival de jazz contemporan care, în cei opt ani de existenţă, a adus în Cluj-Napoca peste 300 de concerte de jazz cu artişti de pe aproape toate continentele, devenind foarte repede unul dintre cele mai importante festivaluri europene de gen. Pe scenele lui au concertat artişti precum Marcus Miller, Judith Hill, Ghost Note, Richard Bona, Bill Laurance, Dhafer Youssef, Robert Glasper, Nouvelle Vague sau Hindi Zahra.

În 2019, Jazz in the Park a câştigat trofeul categoriei ”Best Small European Festival” la cea de-a XI-a ediţie a prestigioasei competiţii European Festival Awards, devenind astfel primul festival de jazz din România care a obţinut o distincţie la acest eveniment. Din 2018, festivalul Jazz in the Park este membru al European Jazz Network.