8 august 2022

Pregătiri pentru Forumul Comunicatorilor din Regiunea Centru

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În luna decembrie, timp de două zile va avea loc Forumul Comunicatorilor din Regiunea Centru, eveniment care în acest an se va desfăşură online, cu transmisiune centrală de la Alba Iulia. Pe parcursul acestei întâlniri comunicatorii pe teme europene vor discuta despre proiecte şi vor fi recompensaţi cei mai activi membrii ai reţelei. Evenimentul este organizat de către Centrul EUROPE DIRECT Regiunea Centru, alături de structura gazdă, Agenţia pentru Dezvoltare Regională CENTRU, având în centrul atenţiei mass-media care s-a implicat pe parcursul anului în promovarea informaţiilor europene, dar şi reprezentanţii societăţii civile care, la rândul lor, au contribuit la diseminarea informaţiilor pe teme europene.

Cele două zile propuse de organizatori se vor axa pe prezentarea proiectelor europene şi a activităţilor întreprinse pe teme de mediu, a soluţiilor identificate de către fiecare autoritate publică locală care prin fondurile europene accesate aduc o contribuţie relevantă la creşterea calităţii vieţii şi a mediului la nivelul fiecărei comunităţi. După o scurtă prezentare a organizatorilor şi a scopului activităţii, prima zi de eveniment, 17.12.2021 va continua cu intervenţii ale participanţilor şi cu activităţii interactive cu referire la aşteptările membrilor din reţea. Această activitate se va continua pe parcursul celor 2 zile, prin sondaje ale căror scop este eficientizarea şi îmbunătăţirea activităţii reţelei, cum se poate extinde această reţea, pentru a transmite cât mai multe informaţii utile care să ajungă la cetăţeni.
După prezentarea impactului proiectelor europene de mediu susţinută de către reprezentanţii autorităţilor publice locale, agenda evenimentului propune participanţilor discuţii pe tema îmbunătăţii acestor proiecte corelat cu aşteptările lor în domeniu. Partea a doua a evenimentului din data de 17.12.2021 se va axa pe implicarea reprezentanţilor mass-media şi a celor mai activi membri ai societăţii civile şi premierea activităţii lor. În cea de-a doua zi alocată desfăşurării evenimentului, 18.12.2021, participanţii au propusă pe agendă o sesiune de training pe tema soluţionării situaţiilor conflictuale, o activitate pe care organizatorii o consideră importantă şi relevantă atât pentru mediul de lucru, cât şi pentru mediul personal, contribuind astfel la îmbunătăţirea individuală şi a relaţiilor profesionale.

„Scopul nostru este de a propune un eveniment prin care să oferim un cadru reprezentanţilor autorităţilor publice locale să îşi cunoască audienţa, să discute cu mass-media, să încerce să îşi adapteze mesajul la cerinţele celor care doresc să cunoască mai multe informaţii. Pentru funcţionalitatea acestei reţele este esenţial să se cunoască şi să discute direct, cel ce doreşte să transmită informaţii cu cel ce doreşte să le primească. Vom vorbi despre modul în care folosim expresiile cele mai utile, despre ce tipuri de informaţii sunt mai importante pentru cei recepţionează mesajul şi cum anume vor ei să primească mesajele. Tratăm toate aceste aspecte atât cu o abordare în mediul profesional, cât şi în cel personal, fiindcă toţi cei implicaţi sunt oameni, cărora trebuie să le oferim motivaţie şi dorim să le arătăm şi aprecierea noastră pentru activităţile derulate” a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru.

Context:

La începutul anului 2021, Europe Direct Regiunea Centru a lansat o activitate de actualizare a informaţiilor multiplicatorilor de informaţii pentru crearea unei reţelei funcţionale a multiplicatorilor de informaţii. Participanţii la reţea sunt reprezentanţii mass-media, influenceri şi reprezentanţi ai ONG-urilor sau ai unor instituţii de învăţământ, alături de reprezentanţi ai primăriilor şi consiliilor judeţene din cele şase judeţe ale Regiunii Centru, respectiv Alba, Braşov, Covasna Harghita, Mureş şi Sibiu. În acest an s-au înscris în reţea peste 150 persoane, însă au fost activi mai puţini membri. Toţi participanţii activi vor primi materiale promoţionale, inclusiv pe tema sărbătorilor de Crăciun, dar şi articole utile pentru activităţile lor profesionale. Pe parcursul anului, membrii în reţea au primit informaţii pe teme europene, noutăţi , concursuri, evenimente sau programe, pe care apoi le-au redistribuit audienţei lor, astfel crescând numărul de persoane informate şi de informaţii distribuite.

Conform sondajelor realizate la nivel regional, organizarea de evenimente dedicate şi premierea activităţii actorilor implicaţi în redistribuirea informaţiilor, reprezintă una dintre măsurile de informare şi comunicare preferată de către mass-media şi reprezentaţii instituţiilor. Pe lângă aceste activităţi, vizitele la proiecte sunt de asemenea o activitate de comunicare la care doresc să participe, iar organizatorii vor oferi şi această activitate, în măsura posibilităţilor.

Pe parcursul anului următor, în primul trimestru, activitatea de promovare a reţelei şi de înscriere în reţea se va relua, urmând ca un alt Forum al Comunicatorilor să se organizeze, preferabil în format fizic în trimestrul III, iar agenda evenimentului va propune alte activităţi utile şi de apreciere pentru eforturile lor.