Publicat: 26 Iunie, 2016 - 11:58
Share

În data de 29 iunie este aniversată Ziua Internațională a Dunării, ce a fost sărbătorită pentru prima dată de ICPDR (International Commission for the Protection of the Danube River) în anul 2004 pentru a marca împlinirea a 10 ani de la semnarea Convenției privind Protecția Fluviului Dunărea. Prin efortul comun al diferitelor organizații, sărbătorirea Zilei Dunării în întreg bazinul Dunării a devenit un eveniment anual, un omagiu adus fluviului și râurilor care se varsă în el.

Astfel, 14 țări din bazinul Dunării sărbătoresc împreună unul dintre cele mai mari sisteme fluviale ale Europei, Dunărea, natura si oamenii ce trăiesc în cuprinsul ei. Ziua Dunării 2016 este o celebrare a unor ape mai curate, râuri mai sigure. Festivaluri pe malul apelor, întâlniri publice si evenimente educativ—distractive, vor aduce un omagiu fluviului și afluenților săi, popoarelor de pe malurile sale și progreselor realizate. Ziua Dunării întărește 'solidaritatea Dunării', subliniind faptul că, în ciuda diferențelor culturale și de istorie, avem o dorință și responsabilitate comună de a proteja resursele noastre prețioase.

Reafirmând importanța evenimentului, Administrația Rezervației Biosferei, Delta Dunării' (ARBDD) împreună cu Asociația Euro Tulcea și scolile din municipiu, Inspectoratul Școlar Județean Tulcea, Secția de Gospodărire a Apelor Tulcea vor organiza actiuni dedicate fluviului Dunărea. Programul acțiunilor va debuta în data de 22 iunie, pe faleză, cu distribuirea de fluturași prezentând evenimentul de mediu Ziua Dunării, distribuirea si completarea de chestionare precum si realizarea unui banner cu mesaje si figurine realizate prin tehnica origami. Vor urma vizionări de filme având în rol principal, Dunărea, și Delta sa, traditii si obiceiuri de-a lungul fluviului, descoperirea de rețete gastronomice din țările riverane Dunării, expoziții de desene realizate de către copii etc. În data de 29 iunie, ARBDD împreună cu elevii vor determina calitatea apei Dunării pe nava laborator din dotare, iar pe pontonul ARBDD se vor desfășura ateliere tehnico-creative, desene, etc..

Ziua Dunării

Ziua Dunării este sărbătorită pe 29 iunie, pe tot cuprinsul bazinului fluviului Dunărea de-a lungul afluentilor mari si mici. Se celebrează rolul vital al Dunării și afluenților săi în viața oamenilor prin: furnizarea de apă, resurse alimentare, energie, mijloace de existență si recreere. Ziua Dunării sărbătorește oamenii din regiune și viața sălbatică ce își găsește refugiul pe cuprinsul ei.

Ziua Internațională a Dunării este un eveniment aniversar la care sunt încurajate să participe organizații și instituții de la fiecare nivel al societății: grădinițe, licee, biserici, ONG-uri, instituții științifice și autorități naționale sau locale. Prin gama variată de activități, cum ar fi jocuri acvatice, excursii, mese rotunde, ateliere de lucru, activități de educație și sensibilizare publică, întreaga societate ar trebui să câștige o legătură emoțională mai puternică și mai plină de respect cu bazinul Dunării și unică să biodiversitate. Implicarea unor artiști și personalități bine cunoscute care s-au angajat să acționeze pentru bazinul Dunării, prin exemplul personal, ar putea inspira publicul să acționeze pentru Dunăre în viața lor de zi cu zi.

Dar, cum poate ajuta Ziua Dunării, fluviul ?

Evidențiază de ce este importantă grija pentru apele Dunării.

Sărbătoreste succesele și arată ce se poate realiza.

Privește spre viitor și provocările pe care acesta le va aduce.

Mobilizează oamenii să ia măsuri în favoarea Dunării.

Convenția pentru Protecția Fluviului Dunărea

Convenția privind Protecția Fluviului Dunărea constituie instrumentul juridic general pentru cooperarea privind managementul transfrontalier al apelor bazinului Dunării. Convenția a fost semnată la 29 iunie 1994, la Sofia, Bulgaria, de unsprezece dintre statele riverane Dunării — Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Moldova, România, Slovacia, Slovenia și Ucraina — și Comunitatea Europeană, și a intrat pe deplin în vigoare în octombrie 1998, când a fost ratificată de al nouălea semnatar.

Obiectivul principal al Convenției privind Protecția Fluviului Dunărea (DRPC) este acela de a se asigura că apele de suprafață și apele subterane din bazinul Dunării sunt gestionate și utilizate în mod durabil și echitabil.

Comunicat de presă - Administrația Rezervației Biosferei, Delta Dunării' (ARBDD)