Publicat: 2 Septembrie, 2015 - 08:33

Reprezentativa țării noastre întâlnește pe 4, respectiv 7 septembrie echipele Ungariei și Greciei, în preliminariile UEFA EURO 2016. Ambele meciuri sunt transmise în direct la TVR 1, TVR HD și TVR+, de la ora 21.45.

Naționala poate rezolva în patru zile o calificare pe care România o așteaptă de opt ani. La Budapesta și pe Arena Națională se joacă meciurile care pot fi decisive pentru obținerea biletelor pentru Franța. Pe 4 și pe 7 septembrie, inimile românilor vor bate la unison, când elevii lui Anghel Iordănescu vor întâlni reprezentativele Ungariei, respectiv Greciei, în preliminariile UEFA EURO 2016. Ambele partide vor fi transmise în direct la TVR 1, TVR HD și online, pe TVR+.

'Tricolorii' n-au mai pierdut niciun meci cu Ungaria din mai 1981, când au reușit un 0-1 în deplasare. De atunci, au mai obținut două egaluri și o victorie la Budapesta, în meciurile care au contat pentru preliminariile CE 2000, CM 2002 și CM 2016: 1-1 în octombrie 1988 (gol Viorel Moldovan), 2-0 în iunie 2001 (dublă Marius Niculae), respectiv 2-2 în martie 2013 (Mutu și Chipciu). Meciul disputat vineri seară pe Groupama Arena (stadionul echipei Ferencvaros) va fi transmis în direct la TVR 1 și TVR HD, de la ora 21.45 și va fi precedat de un Studio fotbal, care debutează la 20.45, moderat de Cristian Mândru. Pentru telespectatorii români, partida Ungaria — România va fi comentată de Emil Hossu Longin și Marian Olaianos.

Pentru cei care doresc să cunoască mai bine istoria fotbalistică dintre Ungaria și România, TVR 1 a pregătit un program special, difuzat în aceeași zi, de la 18.45. Derby-ul unei națiuni cuprinde opt decenii de confruntări, în 50 de minute. Cea mai bună prefață pentru partidă pe care o așteaptă 20 de milioane de suporteri în roșu, galben și albastru poate fi văzută vineri, înaintea partidei de la Budapesta.

*** În eventualitatea unui succes cu Ungaria, luni seară, pe 7 septembrie, la București, Naționala poate obține, matematic, calificarea, cu o victorie în fața Greciei. Fostă campioană a Europei e deziluzia acestor preliminarii, ultimul loc în grupă, cu doar 2 puncte. Echipa care ne-a barat drumul către Rio acum doi ani poate fi însă un adversar redutabil, chiar și în condițiile în care a pierdut toate meciurile jucate acasă și ambele cu Insulele Feroe. Cei care vor urmări luni, 7 septembrie, de la ora 21.45, partida România — Grecia la TVR 1, TVR HD sau pe TVR+ vor beneficia de comentariul acelorași Emil Hossu Longin și Marian Olaianos. Și acest meci vă fi precedat și urmat de Studio fotbal, găzduit de Tudor Furdui. După ambele partide, de la 0.30, Bogdan Tomulică și Dragoș Bocanaciu analizează Rezumatele preliminariilor UEFA EURO 2016.