26 mai 2022

Premier de ochii lumii

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Gata, criza politică a luat sfîrșit! Cine trebuia să fie premier a fost propus și va deveni. Generalul în rezervă Nicolae Ciucă a ajuns pe scaunul controlat de Klaus Iohannis. Cu ce strategie va guverna Generalul (r) Nicolae Ciucă? Cu cea care i-o va transmite Klaus Iohannis din cînd în cînd la telefon! Nicolae Ciucă poate coordona trupe, echipe și poate conduce cu fermitate guvernul în momente critice, cu evenimente dramatice sau cu mișcări sociale. Dar de făcut o strategie sau un proiect mai mare este greu de crezut. La fel de neimaginat este că va primi asemenea documente esențiale pentru țară din partea unui președinte care n-a produs pînă acum nici unul.

Și încă un lucru greu de imaginat. Că generalul în rezervă mai mult decît executant și ascultător față de președinte va fi un abil mediator între taberele PSD, PNL și UDMR. Drept pentru care trebuie să ne așteptăm la coliziuni politice din ce în ce mai zgomotoase și mai violente. Generalul nostru premier va putea eventual să dea oarece ordine unor liberali. Dar în nici un caz nu va putea ridica tonul la miniștrii PSD și la cei de la UDMR fără riscul de a pica la prima moțiune de cenzură. Ca atare, generalul va conduce pe două-trei tonuri. Nu m-ar mira ca unii liberali care se cred buricul pămîntului și care se vor grăbi să-i dea sfaturi să aibă de suferit pe neașteptate. Blîndul și binevoitorul general s-ar putea să mai aibă încă una, două, trei fețe pe care nu i le cunoaștem încă. Și, pe neașteptate, să le-o reteze la cîțiva care se cred mai deștepți și mai importanți decît Dracu și decît primul-ministru.

Să ne înțelegem! Avem premier și vom avea guvern în structura politică pe care o cunoșteam de cel puțin șase – șapte luni. Toată suflarea din presă și o mare parte din lumea politică știa de planul liberalilor, comandat de președintele enervat de tupeul novicilor de la USR. El este autorul deciziei de a scoate USR-ul de la guvernare. Cred că numai naivii și fraierii de la USR își imaginau că liberalii și Klaus Iohannis îi așteaptă să se întoarcă la ministere și să arate ei noul mod progresist de a face politică. Poate că Florin Vasilică Cîțu a fost chiar momeala care să-i atragă pe USR-iști să muște pentru a scăpa de ei. Oricum, USR-ul se mai întoarce pe locurile pe care a fost cam la cîțiva ani după Paștele Cailor. Numai ei nu știau că PSD și PNL au bătut palma să scape de ei și prin plecarea lor, cele două tabere să recupereze Ministerul Transporturilor, Ministerele Sănătății și al Justiției, precum și cel al Fondurile Europene.

Toată presa face speculații pe termenul la care guvernul PSD-PNL-UDMR va crăpa. Mă tem că ne paște o altă criză politică, dar nu mai de vreme de cîteva luni, cam cîte i-ar trebui PSD-ului să rezolve cîteva contracte importante pe la ministerele pe care le gestionează.

Care vor fi cele trei echipe care vor da verde operațiunilor derulate de secretarii de stat? În următoarele două trei zile vom afla. Eu aleg să aștept anunțul celor trei partide. Unii învîrt liste peste liste. Vor să pară mai informați și mai bine conectați la partidele de la care primesc de toate. Și informații, și diversiuni, și baloane de testare.

Toată criza dirijată a luat sfîrșit. USR-ul a dat o mînă de ajutor la preluarea puterii, dar, după ce operațiunea a reușit, a zburat de nu s-a văzut. De ochii lumii avem prmier și tot de ochii lumii vom avea alți miniștri. Dar comandantul care va decide chestiunile importante se va numi tot Klaus Iohannis.
Deocamdată gradul lui îmi scapă!