27 ianuarie 2022

Premieră: „Anotimpurile”, spectacol de balet pe muzică de Antonio Vivaldi şi Astor Piazzolla

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Sâmbătă, 17 aprilie 2021, de la ora 18.30, în luna în care se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Dansului (29 Aprilie), pentru a marca acest eveniment, Opera Braşov vă oferă o premieră: „Anotimpurile”, spectacol de balet pe muzică de Antonio Vivaldi şi Astor Piazzolla.

Spectacolul îmbină, în mod armonios, baletul clasic şi pe cel neoclasic, având inserţii de tango argentinian, un plus de originalitate şi atractivitate în desfăşurarea sezoanelor. Muzica celor doi compozitori, Vivaldi şi Piazzolla, se va succeda alternativ, începând cu „Primăvara” italiană şi încheindu-se cu „Primăvara” argentiniană, pentru a face un cerc al vieţii şi al ciclurilor naturii.

Invitaţi speciali în acest spectacol sunt Raluca Aldea şi Csongor Kicsi, dansatori de tango argentinian, cu numeroase şi însemnate premii internaţionale în domeniu. Raluca Aldea obţine calificarea în semifinala Campionatului European de Tango Argentinian de la Roma – 2012, finala în show-ul concurs „România Dansează”, prima ediţie, 2013, semifinala Campionatului European – categoria Tango Salon şi finala aceluiaşi Campionat European – categoria Tango Escenario – Cervia, Italia 2016, titlul de Campioană a categoriei Tango Escenario la UK Tango Championship – Londra, 2017 şi semifinala la categoria Tango Escenario a Campionatului Mondial de Tango Argentinian – Buenos Aires, 2017, alături de partenerul sau, Lucian Stan.

În 2015, Csongor Kicsi, alături de partenera sa Laura Iaru, câştigă titlul de Campion European al categoriei Tango Salon a Campionatului European de Tango Argentinian din Todi, Italia, devenind, la 19 ani, cel mai tânăr Campion European de Tango. Cu acest rezultat impresionant ajunge în finala Campionatului Mondial de Tango Argentinian organizat în Buenos Aires, Argentina, în acelaşi an.

Cei doi dansează împreună din 2018, când au început o colaborare pentru proiecte naţionale de tango, fiind invitaţi în diverse oraşe ale ţării (Constanţa, Deva, Târgu Mureş, Braşov, Bucureşti), atât în calitate de profesori, cât şi în calitate de artişti. Au avut colaborări artistice cu Analia Selis şi Mariano Castro pentru spectacole de tango simfonic şi au fost invitaţi la Televiziunea Naţională pentru a prezenta un moment de tango cu ocazia Zilei Naţionale a Tangoului Argentinian, în 2020.

Raluca Aldea şi Csongor Kicsi semnează conceptul şi coregrafia tango ale momentelor speciale din premiera de balet „Anotimpurile” de la Opera Braşov.

Revenind la spectacol, fiecare anotimp este redat printr-o culoare specifică, scenografa Rodica Garştea imaginând primăvara „îmbrăcată” în nuanţe de verde, vara în corai, toamna în ruginiu, iar iarna în clasicul alb. Ţinând cont de faptul că este un balet alb şi având la dispoziţie o scenă mică cum este cea a Operei Braşov, s-au folosit foarte puţine elemente de recuzită, decorul fiind minimalist, însă se face apel la tehnologie prin proiecţiile video care vor rula pe parcursul spectacolului.

Regia şi coregrafia îi aparţin maestrului Alexandru Fotescu, care, nu întâmplător, a ales acest titlu pentru a îl pune în scenă, împreună cu soliştii şi ansamblul de balet al Operei Braşov. Primul contact pe care acesta l-a avut cu „Anotimpurile” a fost la doar 17 ani, fiind încă elev al Liceului de Coregrafie din Bucureşti, când a fost solist în spectacolul cu acelaşi nume, în coregrafia artistei emerit Alexa Mezincescu, pe scena Operei Naţionale Bucureşti.

A urmat distribuirea, tot ca solist, într-o montare cu o altă viziune de la Landestheater din Salzburg, semnată de coregraful austriac Peter Breuer. Muzica purta semnăturile lui Antonio Vivaldi şi Michael Nyman. O a treia întâlnire cu „Anotimpurile” şi cea care l-a marcat, în mod deosebit, pe Alexandru Fotescu este spectacolul având aceeaşi muzică splendidă a lui Vivaldi şi a lui Piazzolla, realizat la Theater Meiningen (Germania), în coregrafia lui Xin Peng Wang, şi unde a fost tot solist.

Solişti balet: Valentina Mirică, Anamaria Boancă, Mihaela Pop, Melania Condoiu, Dorin Mirea, Eduard Toma, Ştefan Dascălu

Ansamblul de balet al Operei Braşov: Anca Branea, Iulia Coşeriu, Diana Drăgan, Meda Enăcache, Ramona Mezei, Cristina Rotundu, Nicoleta Sasu-Galian, Alexandra Scriminţ, Raluca Şut, Matei Rada, Adrian Scriminţ.