Publicat: 23 Aprilie, 2017 - 15:49

Producția Fixeur, cel mai nou lungmetraj al regizorului Adrian Sitaru, va fi prezentată în premieră în Austria, în cadrul Festivalului Filmului Francofon de la Viena și în cadrul secțiunii European Panorama a festivalului internațional de film CROSSING EUROPE de la Linz.

La Viena proiecția are loc în data de 25 aprilie de la ora 18.30 la cinematograful VOTIV KINO, iar la Linz filmul va fi difuzat pe 25 aprilie de la ora 21.30 la cinema Moviemento și pe 30 aprilie de la ora 21.00 la City-Kino.

Institutul Cultural Român de la Viena este partener al ediției 2017 a Festivalului Filmului Francofon de la Viena și a festivalului internațional de film CROSSING EUROPE de la Linz.

Filmul Fixeur a avut premiera mondială în toamna anului 2016 în cadrul Toronto International Film Festival și a câștigat în decembrie 2016 premiul pentru cel mai bun actor, acordat lui Tudor Istodor și o Mențiune Specială a Juriului în cadrul Les Arcs European Film Festival. În 2015 a obținut premiul The Post Republic în cadrul secțiunii CineLink Work in Progress a Sarajevo Film Festival.

Fixeur spune povestea lui Radu, stagiar la biroul din București al Agen?ei France Presse, aspirant la un post de reporter. Oportunitatea realizării unui subiect despre o prostituată minoră repatriată din Franța îi dă acestuia ocazia să își demonstreze competențele. Totuși, pe măsură ce se apropie de scopul său, Radu înțelege că înverșunarea cu care alege să facă această meserie este îndoielnică.

Din distribuție fac parte actorii Tudor Aaron Istodor, Mehdi Nebbou, Nicolas Wanczycki, Diana Spătărescu, Andreea Vasile, Adrian Titieni, Cristian Ilinca. Imaginea a fost semnată de Adrian Silișteanu, montajul de Mircea Olteanu, iar de sunet s-au ocupat Ioan Filip și Dan-Ștefan Rucăreanu. Scenografia a fost realizată de Gina Călin, costumele de Adina Bucur, iar producători sunt Anamaria Antoci și Adrian Silișteanu, coproducător fiind Jean des Forets.

Fixeur este realizat de 4 Proof Film (România) în coproducție cu Petit Film (Franța), în asociere cu Domestic Film, DaKINO Production și Movie Production Entertainment.

Cea de a XIX-a ediție a Festivalului Filmului Francofon de la Viena se desfășoară la cinematograful VOTIV KINO din Viena și reunește pe durata a nouă zile (19-27 aprilie) o selecție a celor mai noi producții de lungmetraj și scurtmetraj, documentare și filme de animație din Belgia, Canada, Elveția, Franța, Luxemburg și România.

Ediția a XIV-a a festivalului internațional de film CROSSING EUROPE are loc la Linz în perioada 25-30 aprilie, prezentând 160 de filme (lungmetraje, scurtmetraje și documentare) din 43 de state. Programul festivalului îmbină aspecte ale istoriei și culturii europene văzute prin prisma observatorilor multipli: cei care privesc Europa din afară, ca pe o cetate, și observatorii interni care se confruntă, la rândul lor, cu propriile provocări. Temele principale acoperite prin programul CROSSING EUROPE sunt: migrația, tineretul, identitatea, introspecția, emanciparea și problemele socio-politice.

Detalii despre cele două festivaluri pot fi găsite pe paginile www.fffwien.at și www.crossingeurope.at.

Institutul Cultural Român de la Viena

Argentinierstr. 39, 1040

Tel.: +431 319 10 81;

office@rkiwien.at | www.rkiwien.at

www.facebook.com/RKIWien.ICRViena