Publicat: 27 Ianuarie, 2016 - 13:38
Share

Cinemateca românească a ICR Londra se redeschide cu premiera britanică a tulburătorului documentar artistic „Aliyah DaDa" (2014) de Oana Giurgiu, o istorie originală, echilibrată și bine documentată a evreilor din România. Proiecția este și o ocazie de a marca Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, cu atât mai mult cu cât, în luna martie, România va prelua președinția Asociației Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), organism interguvernamental care urmărește, prin activități educative, culturale și de cercetare să păstreze vie amintirea cumplitei tragedii.
 
Proiecția documentarului va fi urmată de un dialog cu autorul filmului despre complicata istorie a evreilor din România, despre moștenirea lor culturală și, desigur, despre Holocaust.

Oana Giurgiu, producător și regizor preocupat de relația dintre minoritate și majoritate, prezintă, în noul său film, saga unei mici comunități din Moinești care ajunge să întemeieze una dintre primele colonii evreiești din Țara Sfântă. Subiectul documentarului, întrețesut cu istoria ambiguă, ca peste tot în Europa, a evreilor români, este tratat printr-un decupaj vizual original, inspirat de poetica dadaistă, ca un omagiu adus inițiatorilor curentului, Tristan Tzara și Marcel Iancu, artiști cu origini româno-evreiești.
 
Oana Giurgiu este director executiv al Festivalului Internațional de Film Transilvania - TIFF din anul 2006. Este producătorul Galei Premiilor Gopo, încă de la prima ediţie, din anul 2007. Are o vastă experienţă în producţia de film, programe de televiziune, clipuri muzicale şi organizare de evenimente. A realizat mai multe documentare de televiziune, printre care „Me sem baxtalo?...”, „Aliyah DaDa" fiind primul său film documentar de lungmetraj. Din cariera sa de producător, fac parte titluri precum „Legături bolnăvicioase" și „Despre oameni și melci" (r. Tudor Giurgiu), „Katalin Varga" (r. Peter Strickland), „Caravana cinematografică" (r. Titus Muntean), „Undeva la Palilula" (r. Silviu Purcărete).