Publicat: 3 August, 2020 - 12:08
Share

Muzeului Municipiului Bucureşti vă invită să vizitaţi, începând de joi, 6 august 2020, expoziţia tematică "Carol Popp de Szathmari, desenator şi acuarelist", care va fi deschisă la Muzeul Frederic Storck şi Cecilia Cuţescu Storck (Str. Vasile Alecsandri, nr. 16).

Noua expoziţie va integra 20 de lucrări deosebite din Colecţia de artă grafică realizată de Carol Popp de Szathmari, rar expuse din cauza unor condiţii speciale de conservare. Ele vor putea fi admirate chiar în interiorul muzeului, ca o continuare a conceptului expoziţional de promovare a caselor - atelier de artist. Conceptul a fost dezvoltat de Secţia Artă pe parcursul anului 2019, prin expoziţii medalion, precum "Magia liniei. Ligia Macovei şi lirica eminesciană", "Grafica de călătorie. Cecilia Cuţescu Storck" sau "Aman negativ".

"Personalitatea excepţională a lui Carol Popp de Szathmari, un artist care este cunoscut în Europa occidentală, dar şi în România, mai ales pentru calitatea sa de fotograf, se remarcă pe la jumătatea secolului XIX. Dar Szathmari este mult mai mult decât atât: el este primul pictor din spaţiul românesc puternic atras de tematica etnografică şi de cea orientală, ambele ocupând un loc important în ansamblul operei sale. El a lucrat în multe tehnici de grafică: desen în creion, acuarelă, litografie, cromolitografie sau pe schalepapier. A realizat un număr impresionant de fotografii în care a surprins portretele unor personalităţi politice, dar şi ţărani îmbrăcaţi în costume tradiţionale, orientali sau militari. A folosit aparatul de fotografiat pentru a imortaliza şi biserici, locuri pitoreşti sau sărbători regale.

Lucrările de artă grafică de la Muzeul Frederic Storck şi Cecilia Cuţescu Storck provin din colecţia soţilor Ortansa şi Alexandru Satmari (Alexandru a folosit o formă simplificată a numelui de familie), unicul fiu al artistului. Ortansa Satmari a fost sora Ceciliei şi aşa se explică prezenţa respectivei colecţii la Muzeul Storck.

Venit din Ardeal, în 1843, Szathmari se hotărăşte să rămână la Bucureşti pentru că, după cum mărturiseşte: "Bucureştiul este un oraş mare şi frumos, cu palate şi săli pompoase. Aici, putem să spunem, suntem în pragul Răsăritului, lucrurile turceşti: veşminte, obiceiuri, mâncăruri sunt la ordinea zilei, potrivindu-se cu desăvârşire cu ale noastre de acasă, astfel un ardelean găseşte aici mai multă afinitate decât la Viena".

Atmosfera levantină din spaţiul românesc o va surprinde şi în călătoriile sale, când vizitează localităţi precum Galaţi sau Giurgiu şi când se plimbă prin târgul de la Moşi. Aici, este fascinat de pitorescul costumelor populare pe care le desenează şi le pictează adeseori.

Călătoreşte în diverse locuri din ţară şi desenează multe peisaje de munte: pe Valea Prahovei, pe malurile Oltului, în Munţii Piatra Craiului, la mănăstirea Văratec, peisaje cu o largă perspectivă, realizate cu multă vervă şi nerv; câteva piese de o valoare deosebită se află astăzi în colecţia Muzeului Frederic Storck şi Cecilia Cuţescu Storck. Pentru peisaje, foloseşte acuarela, dovedind că stăpâneşte perfect această tehnică, Szathmari fiind considerat, în istoria artei autohtone, drept părintele acuarelei moderne. De-a lungul vieţii a realizat un număr impresionant de portrete de ţărănci sau ţărani, în colecţia de la Muzeul Frederic Storck şi Cecilia Cuţescu Storck existând astfel de lucrări, cu personaje purtând costume tradiţionale, în amănunt redate, lucrări realizate în: Mehadia, Teleorman, Argeş, Oltenia, Romanaţi, Dolj sau la Belgrad", a declarat Dr. Elena Olariu, director Artă, Restaurare, Conservare - Muzeul Municipiului Bucureşti, organizator al acestei expoziţii.

Expoziţia va putea fi vizitată la Muzeul Storck până pe data de 18 octombrie 2020.

Tag-uri Institutii: