Publicat: 26 Ianuarie, 2016 - 13:40

O echipă medicală din cadrul Life Memorial Hospital a realizat o intervenție de nefrectomie radicală stângă (extirpare a rinichiului) pe cale laparoscopică, la o pacientă în vârstă de 75 de ani. Acesta este primul caz de nefrectomie laparoscopică pentru o tumoră renală operat de medicii din sistemul MedLife. Echipa medicală a fost coordonată de dr. Gheorghe Plugaru, medic primar urologie, cu competențe în chirurgie laparoscopică și robotică, din a cărei componență au mai făcut parte dr. Mircea Lică, medic specialist chirurgie generală și dr. Paula Neicuțescu, medic primar ATI. 
În anul 2013, la o ecografie de rutină, pacientei i s-a descoperit o formațiune suspectă la rinichiul stâng, cu dimensiunile de 2-3 cm. Doi ani mai tarziu, în urma unei tomografii, a primit diagnosticul de carcinom renal stâng, când s-a observat că formațiunea tumorală și-a triplat dimensiunile, iar pacientei i s-a recomandat intervenția chirurgicală.    
„În momentul în care pacienta a apelat la noi, am evaluat rezultatele analizelor medicale și a investigațiilor imagistice și am hotărât că pacienta poate fi operată laparoscopic. Pacientei i-a fost extirpat rinichiul tumoral și, de asemenea, i s-au extirpat ganglionii de pe aortă. Întrucât tumora nu depășea grăsimea perirenală, iar la nivelul ganglionilor nu au fost decelate celule tumorale, pacienta nu va avea nevoie de niciun tratament adjuvant după operație, cu chimio sau cu radioterapie”, a declarat dr. Gheorghe Plugaru.  
Intervenția a avut o durată de trei ore, iar datorită faptului că abordul a fost laparoscopic, aceasta s-a realizat prin incizii mici, care au lăsat un aspect estetic al cicatricilor, iar pacienta și-a putut relua activitățile obișnuite într-un timp foarte scurt. Evoluția postoperatorie a pacientei a fost una foarte bună, pacienta nu a necesitat medicamente pentru calmarea durerii, disconfortul fiind minim. 
La trei zile după operație pacienta a plecat acasă, iar în a șasea zi a revenit la control și pentru îndepărtarea firelor. Pentru a supraveghea situația unei eventuale recidive, pacienta va trebui să facă controale imagistice periodice: ecografie sau tomografie, după caz. 
Potrivit Societății Europene pentru Oncologie Medicală (ESMO), cancerul renal este cea mai frecventă tumoră malignă a rinichiului și reprezintă aproximativ 2-3% din cancerele adultului la nivel mondial. De asemenea, studiul Onco Monitor realizat de GfK România în anul 2014 a arătat că, în medie, un medic specialist oncolog consultă pe lună peste 7 pacienți cu cancer renal, iar peste 60% dintre pacienții nou diagnosticați cu cancer renal sunt în stadiul 4.  
Despre MedLife:
MedLife activează pe piața din România din 1996, fiind cel mai mare operator privat de servicii medicale de pe piața locală. Compania acoperă toate zonele de activitate medicală: ambulatoriu, spitale, maternități, laboratoare, farmacii, toate acestea constituind Sistemul Medical MedLife.

În prezent, MedLife își desfășoară activitatea în 16 Hyperclinici din București, Timișoara, Brașov, Arad, Craiova, Galați, Iași și Cluj, 23 de laboratoare proprii de analize, 10 unități spitalicești în București, Brașov, Arad, Craiova și Iași, dintre care un spital de Pediatrie, unul de Ortopedie și unul de Obstetrică-Ginecologie, 3 maternități în București și în țară, 32 de centre medicale generaliste în București și în țară, 14 centre de excelență cu specializare unică, 8 farmacii proprii reunite sub rețeaua PharmaLife Med și în colaborare cu 163 de clinici medicale partenere din toată țara. 

MedLife a obținut acreditarea pentru Maternitatea MedLife București în calitate de Spital Prieten al Copilului, procesul de certificare fiind derulat de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și UNICEF, Maternitatea MedLife fiind totodată și prima maternitate privată din capitală care deține acest statut. Alte două maternități din rețeaua MedLife sunt în curs de acreditare pentru acest program. 

Conform studiului internațional realizat de Reader's Digest, MedLife este pentru al șaselea an consecutiv cel mai de încredere brand în rândul românilor la categoria „Clinică Privată”, iar în ultimii cinci ani, studiile de piață derulate la nivel național plasează constant MedLife drept brandul cu cea mai mare notorietate pe toate segmentele: spital privat, clinică-centru medical, laborator medical. De asemenea, MedLife a câștigat în ultimii trei ani premiul „Superbrands” la categoria „Clinici private”.

Comunicat de presa: MedLife