5 iulie 2022

Premieră în chirurgia veterinară la USAMV Cluj-Napoca: ablaţia unei tumori gigantice, de peste 12 kg, la o căţeluşă în vârstă de 11 ani

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Universitatea de Ştiinţe Agricolă şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca anunţă o premieră în intervenţiile chirugicale veterinare din clinicilor proprii: ablaţia unei tumori abdominale gigantice, de 12,6 kilograme, la un exemplar canin femelă în vârstă de 11 ani.

Intervenţia a fost realizată cu succes la Clinica de Chirurgie a Facultăţii de Medicină Veterinară (FMV), iar pacienta a fost căţeaua Daisy, metis de ciobănesc german, în vârstă de 11 ani şi cu o greutate de 50 de kilograme. Diagnosticul a fost realizat tot în cadrul clinicilor USAMV Cluj-Napoca, prin examen tomografie computerizată (CT), în cadrul Serviciului de Radiologie şi Imagistică.

Potrivit medicilor veterinari de la Clinica de Chirurgie a FMV, astfel de intervenţii au mai fost efectuate, însă premiera constă în mărimea tumorii splenice, iar Prof. dr. Florin Beteg, cel care a condus echipa medicală, detaliază.

„Acestă intervenţie se distinge prin faptul că tumora splenică a fost gigantică şi a avut o greutate de 12,6 kg, depăşind 25% din greutatea pacientei. Până în prezent, prezumtiv este vorba de un hemangiosarcom splenic, stadiul I, fără hemoperitoneu, diagnostic bazat pe aspectele macroscopice intraperatorii, predispoziţia specifică a rasei, vârsta pacientei. Diagnosticul urmează să fie confirmat prin examen histopatologic de către specialiştii noştri de la Anatomie patologică”.

Intervenţia chirurgicală a fost realizată de echipa formată din Prof. dr.Florin Beteg, Asist. univ. dr. Cosmin Mureşan şi Drd. Bianca Pop, iar anestezia a fost asigurată de Conf. dr. Cosmin Peştean şi dr. Nicuşor Oros.

Medicii din echipa care a efectuat intervenţia mai spun că acesta este una riscantă „datorita iminenţei permanente a rupturii splenice şi a hemoperitoneului, hemostaza realizându-se prin utilizarea penselor de sigilare vasculara bipolară LigaSure (Atlas)”.

Hemangiosarcomul este un diagnostic devastator, cu o incidenţă între 0,2-5%, dar cu un prognostic încurajator după intervenţia chirurgicală. Post-operator, evoluţia căţeluşei Daisy este foarte bună şi va mai rămâne internată până la finalul săptămânii în cadrul Spitalului de urgenţă al FMV sub monitorizare permanentă şi terapie intensivă, au mai transmis medicii veterinari de la USAMV Cluj-Napoca.