21 octombrie 2021

Premieră în România, la Sala Radio, pe 2 iulie: Wynton Marsalis şi Orchestra Naţională Simfonică a României

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Wynton Marsalis, cel mai cunoscut trompetist contemporan şi „Jazz at Lincoln Center Orchestra” din New York, formată din 15 dintre cei mai buni instrumentişti ai momentului, vor susţine un Concert simfonic, pe 2 iulie, la ora 20:00, la Sala Radio. Wynton Marsalis şi „Jazz at Lincoln Center Orchestra” se află în turneu în România, în cadrul celei de-a XXI-a ediţii a Întâlnirilor JTI .

Împreună cu Orchestra Naţională Simfonică a României, dirijată de Cristian Măcelaru, orchestră a Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română”, invitaţii Întâlnirilor JTI vor interpreta simfonia „The Jungle”. Compusă de Wynton Marsalis la comanda Filarmonicii din New York pentru a aniversa 175 de ani de la înfinţarea orchestrei, simfonia „The Jungle” a avut premiera parţială în decembrie 2016. Interpretarea integrală a lucrării, alături de Orchestra Naţională Simfonică a României, condusă de Cristian Măcelaru, a avut loc pentru prima oară chiar la Jazz at Lincoln Center din New York, în ianuarie 2019.

Concertul simfonic „The Jungle” susţinut la Sala Radio din Bucureşti, va fi difuzat de TVR pe 4 iulie, pentru a marca astfel în România, Ziua Independenţei Statelor Unite ale Americii.

Wynton Marsalis este directorul muzical al „Jazz at Lincoln Center Orchestra”, fiind recunocut la nivel internaţional ca muzician, compozitor, director de orchestră şi promotor al culturii americane. A înregistrat peste 70 de albume de jazz şi clasice, care i-au adus nouă premii GRAMMYŽ. În 1983, a devenit primul şi singurul artist care a câştigat atât premiile GRAMMYŽ clasice, cât şi cele de jazz în acelaşi an, succes pe care l-a repetat în 1984. În 1997, Wynton Marsalis a devenit primul artist de jazz care a primit prestigiosul premiu Pulitzer pentru muzică.

Cristian Măcelaru, director muzical al Orchestrei Naţionale a Franţei şi dirijor principal al Orchestrei Radio din Koln (WDR), s-a impus pe scenele de pretutindeni. În 2020, a obţinut împreună cu violonista Nicola Benedeti premiul Grammy pentru interpretarea lucrărilor pentru vioară şi orchestră de Wynton Marsalis. A fost cel mai tânăr concertmaistru la Miami Symphony Orchestra şi a debutat la 19 ani în calitate de solist la Carnegie Hall. La aniversarea centenarului Georg Solti, în 2012, dirijorul a concertat la Carnegie Hall alături de Valery Gergiev.

Simfonia „The Jungle”, concepută ca o paralelă cu New York-ul secolului XXI, este una dintre cele mai efervescente şi energice lucrări ale lui Wynton Marsalis. Complexă şi plină de suflet, îndeplineşte intenţia declarată a compozitorului „de a extinde colaborarea între jazz şi orchestră simfonică, iniţiate de Ellington şi Gershwin, şi promovate de Bernstein şi Schuller”.

În programul de sală pentru spectacolul de debut al simfoniei „The Jungle”, Marsalis explică: „New York City este cea mai fluidă, presantă şi cosmopolită metropolă pe care lumea modernă a văzut-o vreodată. Mozaicul dens al tuturor tipurilor de oameni de pretutindeni care fac tot felul de lucruri te încurajează să „rămâi pe banda ta”, dar viteza, libertatea şi intensitatea relaţiilor noastre, unul cu celălalt, şi cu oraşul în sine, ne obligă să circulăm pe o super autostradă colectivă. (…) „The Jungle” are o nuanţă mai întunecată. Are în vedere posibilitatea ca noi să nu fim în stare să depăşim provocările inegalităţii sociale şi rasiale, prejudecăţile tribale şi corupţia endemică. S-ar putea să alegem să pierim într-o cursă de supravieţuire, într-o luptă a junglei de asfalt, în loc să ne reunim pentru a ne bucura de ascendenţa socială şi culturală pe care democraţia a conceput-o”.

Biletele se găsesc în reţeaua Eventim.ro.

Inaugurate în anul 2000 de celebra companie de balet Bejart Ballet Lausanne, Întâlnirile JTI au fost dedicate îndeosebi dansului, găzduind coregrafi şi trupe celebre, printre care Alvin Ailey American Dance Theater, Gigi Căciuleanu şi Baletul Naţional din Chile, Alonzo King Lines Ballet, Akram Khan Company, Martha Graham Dance Company, dar şi muzicii, mai ales în perioada de început. Întâlnirile JTI s-au desfăşurat anual, cu excepţia anului 2020, când au fost amânate din cauza pandemiei.